A felhőkarcoló állatkert

2010. 01. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A világ egyes tájain egészen elképesztő építészeti megoldások hirdetik az emberi leleményesség diadalát - gondoljunk csak Dubaira, ahol nemrégiben átadták a világ legmagasabb épületét. A Costanera Sur ennél alacsonyabb, de a rendeltetése is jóval meglepőbb.

A Visiondivision nevéhez fűződő koncepció egy olyan felhőkarcolót tár elénk, ami nem irodaházként vagy luxushotelként funkcionálna, hanem állatok számára jelentene otthont. A "függőleges állatkert" Buenos Airesben épülne fel, a környezettudatosság valamint a fenntartható fejlődés jegyében. A város építési hulladékaiból készülne, víz és energia szempontjából pedig teljesen önellátóan működne.

A függőleges állatkert a tervek szerint fel lesz szerelve egy központi csőszerkezettel, amely a közeli folyókból gyűjti majd össze a szükséges vízmennyiséget, szűri azt, és egészen az épület tetejéig pumpálja. A víz ezután az épület homlokzatán ömlik le az egyedülálló vízesésben. Az épület alagsorába turbinákat és egy központi generátort telepítenek, amely ennek a vízesésnek köszönhetően termeli majd áramot, biztosítva ezzel az épület energiaszükségletét.

A grandiózus tervek szerint az épület belsejében egyes fajok, például a majmok és a madarak szabadon lesznek engedve, míg külön emeleteken biztosítanak majd életteret a többi állatfajnak.

A Costanera Sur meglehetősen vad elképzelésnek tűnhet, és nyilván sok vitát okoz még, hogy vajon van-e realitása egy ilyen épületnek. Az mindenesetre biztos, hogy mivel egyre csökken az állatok számára rendelkezésre álló földterület, egy ilyen projekt, ha megvalósul, sokat segíthet néhány eltűnőfélben lévő fajon. Hogy megvalósul-e a terv, valóra válik-e a felhőkarcoló állatkert álma, az idővel biztosan kiderül, de addig is érdemes a mesés látványterveket nézegetni.

- Markovics József -Szerző

donna.huScroll to Top