A flört varázslatos világa 3. - A flörtölés árnyékos oldala.

2008. 11. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az egyik ilyen lehetőség, hogy a flört kiürül, unalmassá válik. Kezdetben, az első néhány alkalommal, a flörtölés izgalmas, és lehetőséget ad arra, hogy a két ember jól szórakozzon. Beszélgetésükbe bókokat illesztenek, bizalmas kérdéseket tesznek fel egymásnak – de mindezt úgy teszik, hogy eszük ágában sincsen komolyabb kapcsolatba lépni egymással. Ám hamarosan kiderül, hogy nincs miről beszélgetniük, tulajdonképpen unják egymást, de mivel rendszeresen találkoznak, újra és újra előveszik a flörtölést, mint egyetlen közös témájukat. S amikor már tizedszer hangzik el ugyanaz a dicséret, ugyanaz a kérdés, akkor megszűnik az izgalom, s olyan közönyössé válik a flört, mintha csak az időjárásról beszélnének.

A flört emellett lehet durva, sértő is. Ha olyan emberrel kezdünk flörtölni, aki nem vevő erre, az nem más, mint tolakodás, bizalmaskodás. Pedig vannak olyan emberek, nők is férfiak is, akik annyira megszokták a flörtölést, hogy szinte nem is tudnak az ellenkező neműekkel másfajta kapcsolatba lépni. Ilyen például az időnként itt-ott felbukkanó „munkahelyi rém”, az a férfi, aki az összes kolleganővel bizalmaskodik.

– Már a köszönésnél kezdi – mesél egy ilyen kollégájáról Gábor –, kézfogás helyett a kézcsókot részesíti előnyben, és nem bírja ki túlzó megjegyzések nélkül. Milyen elragadó, hű de csinos ma, az ön férje igen mázlista – ilyeneket mond állandóan. A kolléganők elnevezték munkahelyi rémnek, aki elől bujdosni kell, a folyosón például bemenekülnek a mellékhelységbe, ha látják közeledni. Úgy fogalmaztak, hogy állandó bizalmaskodása sérti női önérzetüket, és persze a lányok férjei sem rajonganak érte. De a rémnek női megfelelője is van, az a hölgy, aki hozzászokott, hogy a férfiakat elbűvöli, és olyankor is kacérkodik – például egy munkahelyi felvételinél –, amikor az nem igazán illendő.

De a flört legrosszabb következménye a féltékenykedés. Természetesen senki nem veszi jó néven, ha élete párja a szeme láttára – vagy a háta mögött –, kacérkodik egy másik emberrel. Ilyenkor akkor is előbújik a zöldszemű szörny lelkünk mélyéből, ha pontosan tudjuk, hogy kedvesünk rajong értünk, semmi pénzért el nem hagyna, meg nem csalna. Egy riválissal való kedveskedést úgy értékelünk, hogy becsaptak minket, elárulták lelkünket: nem kizárólag mi vagyunk partnerünk intim életének résztvevői, nem egyedül mi csücsülünk a szíve csücskében, mások is bejuthatnak az általunk kisajátított világba!

A flört tehát lehet szép és jó, ám sok veszélyt is rejt magába. A negatívumok ellenére mégis kár lenne kiiktatni életünkből, hiszen a játékra, a szeretetre egyaránt szükségünk van. Az elítélés helyett inkább tanuljunk meg „jól” flörtölni, kerüljük ki a csapdákat, ne lépjünk túl az illendőség határain, vigyázzunk arra, hogy ne bántsuk meg se flörtölő társunkat, se partnerünket. Ha egy kis teret adunk a bennünk lakozó női (vagy férfi) kacérságnak, attól még nem válunk erkölcstelenné, viszont sokat nyerhetünk: önbizalmat, jobb kapcsolatokat, önfeledt szórakozást, szeretetet, támogatást.

Kapcsolódó anyagok:

$$1895$$

$$1923$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top