A fül betegségei

2008. 06. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Fülzúgás, fülcsengés Többnyire a belső fül betegségeiből származnak, különösképpen a fülidegekéiből, de egész sor másféle fülbetegségből is eredhetnek. Ha tehát ezeket a tüneteket észleljük, feltétlenül forduljunk orvoshoz.   A fül hirtelen eldugulása Érezhetjük például fürdés közben, ha víz megy a fülünkbe. Érezhetjük azonban ezt fülzúgás kíséretében is, minden felismerhető ok nélkül. Ilyenkor többnyire fülzsír torlaszolhatja el a külső füljáratot. Az orvos ezt a fülzsírt könnyedén ki tudja mosni egy fecskendővel, otthon nem ajánlatos próbálkozni vele. Rossz szokás a fülzsírt fülpiszkálóval vagy más tárggyal kipiszkálni, mert a piszkálással extrém esetben átszúrhatjuk a dobhártyát, vagy más súlyos bajt okozhatunk.

A fülfájdalom Különféle okokból származhat. Ha a fülfájdalom láz nélkül jelentkezik, akkor egyszerű idegfájdalomról van szó, úgynevezett neuralgiáról. Ha a fülfájdalom lázzal is jár, akkor többnyire középfülgyulladással van dolgunk, vagy furunkulus, kelés kezdődhet a külső füljáratban.

Fülfolyás Ha a fülből savós, vagy gennyes folyadék távozik, akkor ennek a középfülgyulladás az oka, amelyet természetesen csak orvos kezelhet, akár fájdalmas betegség, akár fájdalmatlan. Egészen kevés váladék, ha kevés vérrel is vegyül, furunkulusból származhat, vagy esetleg sömörtől, ekcémától. Tudni kell, hogy ha furunkulus okozza, akkor fájdalmas, ha kiütésből ered, akkor fájdalmatlan.

Vérző fül Ez származhat dobhártya sérülésből, koponyatörésből – súlyos szerencsétlenségek, magasból történő leesés, gázolások kapcsán – vagy középfülgyulladásból.

Nagyothallás Ha csak időlegesen, és különösen, ha nátha kés köhögés kíséretében fordul elő, akkor nincs különösebb jelentősége, mert a nyálkahártya hurutos megduzzadása okozza. Gyermekeknél a garatmandula megduzzadása is okozhat átmeneti nagyot hallást.

Középfülgyulladás Fentebb az általános, illetve gyakrabban előforduló jelenségek között már említettük, hogy a középfülgyulladás kísérő jelenségei az esetek többségében erős fájdalom, savós vagy gennyes váladék. Egyike a leggyakoribb fülbetegségeknek. Gyakorlati szempontból az egyedüli fülbetegség, amelyről jó, ha többet tudunk. Azokban a családokban, ahol egy  vagy több gyermek van, sokszor okozott már komoly ijedtséget.

Heveny középfülgyulladás Többnyire megfázás következtében, vagy fertőző betegségek, influenza, skarlát, kanyaró kapcsán lép fel. Okát gyakran nehéz megállapítani. A tünetek aránylag igen gyorsan átmenet nélkül lépnek fel. A betegség teljesen meggyógyulhat, vagy idültté, krónikussá is válhat.

Gyógyítása: A beteget mindenképpen fektessük ágyba. A fájdalmak ellen jeges borogatások, vagy meleg, lenmaglisztes borogatások hasznosak. Fájdalomcsillapítót is adhatunk. Ha a beteg állapota ezektől sem javul, vagy ha a fájdalmak fokozódnak, és láz lép fel, akkor mindenképpen szakorvoshoz kell fordulnunk. A fülorvos valószínűleg átszúrja a dobhártyát, hogy a felgyülemlett genny eltávozhasson. A szúrás nagyon fájdalmas, de alig egy másodpercig tart, és legtöbbször nyomban jelentkezik a hatása, mert a fájdalom, és sokszor a láz is megszűnik. Néha, nagyon rosszindulatú esetekben a középfülgyulladás továbbterjedhet a fülcsontnak úgynevezett csecsnyúlványára. A terjedés a fájdalom fokozatos növekedésében, erős lázban, az agyra is kisugárzó fájdalomban, úgynevezett „agyi tünetekben” nyilvánul meg. Ilyenkor komolyabb sebészi beavatkozásra is szükség lehet, a fül mögött „trepanálni” kell a koponyának azt a részét, ahol a csecsnyúlvány van. (Trepanálni annyit jelent, mint megnyitni a koponyát).

Fülpolipok Többnyire puha, érintésre könnyen vérző, máskor szívósabb képződmények, amelyek hosszantartó fülgennyesedés folytán keletkeznek és azáltal, hogy elzárják a hallójáratot, nagyothallást okozhatnak. Gyógyítás: Sajnos csak sebészi úton lehet őket eltávolítani.

Süketnémaság A némaság egyik fajtája. A némaságot ebben az esetben a süketség okozza, nem pedig az, hogy a beszélőszervek nincsenek kifejlődve.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top