A fül betegségei

2008. 11. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fülkagylón lehetnek fejlődési rendellenességek. Ez nem mindig betegség, lehet csupán esztétikai probléma, mint például az elálló fülkagyló. Műtéttel jól korrigálható. Iskoláskor előtt érdemes elvégezni. Veszélytelen műtét, a hallást nem károsítja. Ha a fülkagyló csökevényes, vagy egyáltalán ki sem fejlődött, az eset bonyolultabb. Sokszor hallójárati elzártsággal és közép, esetleg belsőfül-fejlődési rendellenességgel, illetve nagyothallással társul. Részletes kivizsgálásra van szükség, és a műtét rendkívül bonyolult lehet, nemcsak kozmetikai, hanem a hallás helyreállítása érdekében.

Gyakran, születés után, kis nedvedző nyílás van a fül körül, ez a veleszületett fisztula. Nem veszélyes, betegség, de begyulladhat, végleges gyógyítása csak műtéti kiirtással lehetséges.

Gyakori sérülés a fülkagyló véraláfutása (othaematoma). Ütés után a fülkagyló lilásan megdagad. Leszívással, nyomókötéssel gyógyítható, de kiújulhat, és akkor operálni kell, mert különben az eredmény birkózófül – maradandóan megvastagodott, torzult fülkagyló lesz – de  a hallás nem károsodik.

A sérülések, mély vágások sebészi ellátás után gyógyulnak, és még a teljesen leszakadt fülkagylót is eredményesen vissza lehet varrni.

A fülkagyló porchártya-gyulladásnál a kagyló vörös, duzzadt, fájdalmas. Helyi és általános antibiotikumos kezeléssel, hideg borogatással gyógyítható.

A külső hallójárat leggyakoribb betegsége a fülzsírdugulás. A fülzsírképződés normális jelenség, a hallójárat ezt öntisztulás révén kifelé üríti. A gyakori dugulás oka néha a túlzott piszkálás. Ilyenkor ugyanis a fültisztító pálcával, a dobhártyáig tolhatjuk a zsírt. Ujjunkkal, szappannal, meleg vízzel leghelyesebb kimosni a hallójáratot. A gyakori dugulás hajlam kérdése is, ilyenkor a fülzsír sűrűbb. Időszakos paraffinolajos becseppentés meggátolhatja a gyakori beszáradást.

A hallójáratba idegentest kerülhet. Gyermekek gyöngyöt, babot, egyebet dughatnak a fülükbe. A növényi mag megduzzad, csírázni kezd, és a hallójáratot feszítve fájdalmat okoz. Orvossal kell eltávolíttatni.

Piszkálástól a hallójárat könnyen sérülhet, és erősen tud vérezni anélkül, hogy a sérülés komoly bajt okozott volna. Ilyenkor tegyünk bele tiszta vattát és nézessük meg az orvossal. Fertőtlenítő, esetleg antibiotikus kenőcs tehető erre a vattára, de soha ne kerüljön bele sebbenzin. A benzin a fülben erős fájdalmat okoz.

A hallójárat gyulladás igen gyakori baj. Viszketést, fájdalmat, nedvedzést és – a hallójárat beszűkülése, a váladék eltömődése miatt – vezetéses nagyothallást okoz. Gyakran piszkálás, felsértés következménye, de baktériumok és gombák is okozhatják. Strandolás után gyakori. Érzékeny emberek hajmosás közben, hölgyek fodrászszerektől is kaphatják.

Aki hajlamos rá, óvja fülét  a fürdőkben, fodrásznál, hajmosásnál, hogy ne kerüljön bele a víz. Legjobb kenőcsös vattával, jól illeszkedő füldugóval a fület bedugni, sőt tanácsos a hallójáratot – különösen veszélyeztetés setén – 2-3 csepp bóralkoholos fülcseppel vagy színtelen Castellani oldattal fertőtleníteni.

Ha meg van a baj, az orvos először fertőtlenítő szerrel alaposan kitisztítja a hallójáratot. Kerülhet bele színtelen Castellani vagy Betadine oldat, ezt követi a fertőtlenítő hatású kenőcsös gézcsík bevezetése. A kezelést az orvos belátása szerint kell ismételni. Mivel fájdalmas, készüljünk fel fájdalomcsillapítóval. 

Fülünk körül kialakulhatnak a bőrben kis, puha csomócskák formájában jelentkező faggyúmirigyek (atheroma). Ezeket műtétileg el lehet távolítani. Ha azonban begyulladnak, vörösek lesznek, hirtelen megnőnek, fájnak. Az orvos ezeket felvágja és gézcsík behelyezésével pár napig, elősegíti a tisztulást. Ha nem érett be, párakötést kell rá tenni (antibiotikumos kenőcs, erre kis nedves vatta, műanyag fólia, és rá száraz vatta, ragtapasz vagy gézrögzítés.)

A hallójáratban lehetnek jóindulatú csontkinövések (exostosis és osteoma). Gyakran keletkeznek például úszóknál. Lehetnek tünetmentesek, máskor beszűkítik a hallójáratot és ismételt, állandósult dugulást okoznak. Ha ez nehezen elviselhető, műtétileg eltávolíthatók. Gyakorlott kézben veszélytelen és sikeres műtét.

A hallójárati rosszindulatú daganatok fájdalommal, vérezgetéssel, füldugulással, nagyothallással jelentkeznek. Kezdetben nehéz elkülöníteni a makacs halljárati gyulladástól. A szövetszaporulatból vett szövettani minta pozitivitása adja a diagnózist. Röntgen és CT (computertomografia) mutatja meg a kiterjedését. Idejében végzett radikális műtéttel, besugárzással gyógyítható, de a késlekedéssel, nem megfelelő kezeléssel katasztrofális helyzet léphet fel. A folyamat terjedhet a középfülbe, az agyba, és áttétet adhat a nyaki nyirokcsomókba, távoli szervekbe.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top