A fülfájás és a fülzúgás

2009. 04. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Vannak azonban olyan fülfájások, amelyek hátterében nem fülbetegség áll. Sok ember füle megfájdul a hideg széltől, huzattól, hideg víztől. Ennek reumatikus háttere is lehet. Nyakcsigolya kopási, meszesedési folyamatok, az állkapocsízület gyulladása is okozhat, heves, nyilalló fülfájást. Máskor a torok, a mandula, (főleg orrmandula műtét után) a gége gyulladásai, daganatai, rossz fogak váltanak ki fülfájást.

A fülfájás okát keresni kell, és ha alapos vizsgálat sem talál okot, belenyugodhatunk, hogy érzékeny fülünk van, és óvnunk kell a huzattól, a hidegtől, a légkondicionáló hatásától. Az ilyen fájdalmakra, Algopyrin, Kalmopyrin vagy bármely hétköznapi fájdalomcsillapító adható, és nagyon jót tesz a meleg a fülnek.

A fülzúgás oka lehet objektív (mások által is hallható) és szubjektív, (csak a beteg által érzékelhető).

Az objektív zúgás oka lehet az elmeszesedett vagy kórosan tágult nyaki ütőerek vérkeringése, mely a szív ritmusában lüktet. Csendes helyen, erősen koncentrálva, vagy ha náthásak vagyunk, mindenki hallhatja a vérkeringés morajlását, s ez minden vezetéses nagyothallásnál felerősödik. A középfülünkben van két piciny izmocska, amelyek erős hanghatás esetén megfeszítik a hallócsont-láncolatot, így védve a belső fület. Előfordulhat, hogy a pici izmokban rángás lép fel, hasonlóan, mint a szemhéjunkban idegességkor, és ezt kattogó, „lebegő” hangként halljuk.

A szubjektív mások által érzékelhetetlen, sípoló, fütyülő, búgó hangok idegrendszeri eredetűek. A belső fül szőrsejtjeinek legfinomabb károsodása más zúgást eredményez. Gyakran, ahogyan a hallásunk csökken, úgy jelenik meg és erősödik fel a fülzúgás.

A fülzúgás feltétlenül kivizsgálást igényel. Okozhatják vérkeringési zavarok, vérnyomás-emelkedés, cukorbetegség, vérszegénység, ritkán koponyaűri daganat. A fülzúgás általános oka valamely ideg-elem, elsősorban szőrsejt-károsodás. Időben kell kezelni, mert a súlyosan károsodott, elhalt sejt nem támasztható fel.

Ha vérkeringési zavar okozza, azonnal vérkeringés-javító infúziókkal éretünk el eredményt. Krónikus esetben Cavinton,Trental, Betasec, A-vitamin tartós szedésével próbálkozhatunk. Minél régebbi a fülzúgás, annál kisebb a remény a megszüntethetőségére.

Kapcsolódó anyagok:

$$2320$$

$$1970$$

$$1860$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top