A fülzúgás egy betegség tünete?

2010. 12. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Tinnitus az a jelenség, amikor egyik vagy mindkét fülünkben sípoló, csengő hangot hallunk anélkül, hogy valóban lenne valamilyen hangforrás a közelünkben.

A tinnitust a legtöbben sípoló, csengő, sziszegő, zúgó hangnak írják le. A hangokat nem a fülek rendellenessége okozza, hanem az agy, mely téves jeleket közvetít a fülbe, ezért halljuk a kellemetlen hangokat.

A felnőttek 15%-a tapasztalja a jelenséget, de a leggyakoribb a 60 év felettiek körében. Persze a hangok nem minden esetben jelentenek problémát, sokszor csak rövid, kellemetlen apróságok. De ha epizódszerűen visszatérnek, akkor okozhatnak koncentrációs zavarokat, súlyosabb esetben szorongást, sőt akár depressziót is.

A tinnitus leggyakoribb okozói:

- zajártalom

- fülzsír jelenléte

- fejsérülés

- stressz

- fülgyulladás

- pajzsmirigy-túlműködés

- vérszegénység

- ritka esetben ún. akusztikus daganat kialakulása esetén

Legtöbb esetben a tinnitus megelőzhető a fül rendszeres tisztításával és a komolyabb zajártalom elkerülésével. De néha, főleg ha sokszor, epizódszerűen tör ránk a fülzúgás, érdemes elmenni a háziorvosunkhoz, mert sok más, komolyabb betegség tünete lehet.

Ha zavar minket a zúgás, érdemes bekapcsolni a rádiót vagy a televíziót, és olyan csatornára állítani, ahol csak statikus zúgást, ún. fehér zajt hallani, ez segít elvonni a figyelmet és sokszor megszüntetni a tinnitust.

Bár csak zavaró apróságnak tűnhet, a tinnitust nem szabad elhanyagolni, ha sűrűn, heti vagy napi rendszerességgel zúg a fülünk, mindenképpen mutassuk meg orvosnak, mert csakúgy, mint más zavaró tünet, ez is jelezhet megbetegedéseket.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top