A galagonya

2009. 06. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A galagonya virága és levele a leggyakrabban alkalmazott és legjobb eredményt adó növényi szívszer. Az ókorban a galagonya hatását még nem ismerték. Az első erről szóló beszámoló Petrus de Quaercetanustól származik, 1305-ből, aki köszvény ellen ajánlotta.

Legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok. A galagonya javítja a szív koszorúerében a véráramlást, csökkenti vagy megszünteti a készséget a szívérgörcs, szívnyomás rohamokra. Közvetlenül erősíti a szívizomsejteket, növeli a szívizom munkabírását, teljesítményét. Szüneti a szív ritmuszavarait, főként az extraszisztolékat, valamint a szapora szívverést.

Extraszisztolénak nevezzük azt a ritmuszavart, amikor két gyorsabban egymás után következő szívdobbanás után rövid szünet következik.

A galagonya a magasabb vérnyomást csökkenti, az alacsonyabbat emeli, de ez a tulajdonsága csak megfelelő teakeverékben érvényesül. Nyugtató (szedatív) hatása is van. Ennek fokozására macskagyökérrel, komlóval társítható.

Fő alkalmazási területe: érelmeszesedés, ezen belül koszorúér-elmeszesedés, és szívizom-elfajulás miatti öregkori szívpanaszok (Altersherz) elhárítása. A galagonya az idősödő szív támogatója, gondozója. Magas vérnyomás betegség miatti szívműködési elégtelenségben, szívgyengeségben is jól hat. Nemcsak érelmeszesedéses, hanem ideges eredetű szívgörcs, valamint a szívritmus zavarainak kezelésére is alkalmas. Infarktus után a szívizomzat vérellátását, az ér újraképződését segíti elő, a pulzusszámot és a vérnyomást csökkenti, a szervek és az izmok, vérellátását fokozza.

A koszorúér bántalmak miatti szívbajokban az esetek felében megszűnnek a panaszok a galagonyakúra nyomán. Jó szolgálatot tesz a „menedzserbetegségek” esetén, amelyek túlterhelés, izgalmak, gondok, szorongás, szeszesital-fogyasztás, dohányzás, helytelen táplálkozás miatt jelentkeznek, és főként a szívműködés zavaraiban mutatkoznak meg (szívtáji nyomás, ritmuszavar, stb.). Fertőző betegségek, például influenza utáni ritmus zavarok, szívizom gyengeség ellen szintén jól hat.

Mivel általános nyugtató hatása is van, akkor is eredményesen alkalmazható, ha az általános testi gyengeséget ideges megnyilvánulások, a szellemi teljesítőképesség hanyatlása, fokozott ingerlékenység és álmatlanság kísérik. Nagyon fontos a tartós, naponkénti alkalmazás. Rövid kúrától nem várhatunk el eredményt. Tartós kezelésnél is teljesen veszélytelen, nem alakul ki hozzászokás, hatóanyaga nem toxikus, nem halmozódik fel a szervezetben.

Ha egymagában adjuk, forrázzuk le két deciliter vízzel, 2 tetézett kávéskanálnyi galagonyavirág, és levél egyforma arányú keverékét, és hagyjuk állni 20 percig. A teából reggel és este igyunk egy-egy csészényit, a kúra kezdetén délben is egyet. Édesíthetjük egy kávéskanálnyi mézzel.

Magas vérnyomás, szívizom elfajulás, és koszorúér-elmeszesedés együttes előfordulása esetén a következő teakeveréket készítsük el: Egyenlő mennyiségű fagyöngy, galagonyavirág, kamillavirág, macskagyökér. Két kávéskanál teafüvet két deciliter vízzel forrázzunk le, reggeltől estig hagyjuk állni, este szűrjük le és igyuk meg.

A másik adagot estétől reggelig hagyjuk a forrázás után állni, reggel szűrjük le és igyuk meg. A kamillára a többnyire fennálló puffadás megszüntetése végett van szükség.

Székrekedéshajlam esetén kutyabengekéreggel keverjük a galagonyát, ha emésztési zavarok állnak előtérben, köménnyel és borsmentával is keverjük.

A meggyengült, öreg szív munkáját fogja támogatni, és javítja majd a vérellátást, a jó közérzetet az alábbi teakeverék. Az idősebb embereken kívül azoknak is ajánlható, akik csökkentnek érzik testi és szellemi teljesítményüket.

60 g galagonyavirág, 30 g citromfű, 30 g fagyöngy. Ha alvászavarral, álmatlansággal is küszködünk tegyünk a keverékhez még 20-20 g árnikavirágot és macskagyökeret. Ebből a keverékből két kávéskanálnyit két deci vízzel forrázzunk le, 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Reggel és este igyunk belőle egy-egy csészével.

Szívidegesség ellen 30-30 g galagonyavirág és gyöngyvirág, 20-20 g citromfű és macskagyökér teája ajánlatos.

A galagonya francia népi neve „bonnet de nuit”, azaz hálósapka. Mességué ezt az elnevezést a következőképpen magyarázza:

Nagyon előnyös a galagonyatea idegeseknek, nyugodt éjszakát biztosít nekik. Rossz nyelvek szerint ezért keresztelték el hálósipkának és tartják a szerelmi vágyak ellenszerének. Mindig ez az érem másik oldala, amikor „nyugtató füvekről” van szó.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top