A ginseng gyökér

2009. 02. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy koreai népmese szerint Kümgán, a Gyémánthegy királya annyira legyengült, és megbetegedett, hogy jártányi ereje sem volt már, az orvosok nem tudtak rajta segíteni. Egy bölcs öregember az „emberforma” gyökerét ajánlotta gyógyszerként, aminek inszam – a ginseng szó koreai változata – a neve, és hatalmasabb a halálnál. A gyökérből készült ital valóban meggyógyította a királyt, aki az emberi kor végső határáig élt.

A nyugati orvostudomány csak néhány évtizede fedezte fel ezt az ősi gyógynövényt, és mindenben igazolta a keleti alkalmazásmódokat. A ginseng az idegrendszer kémiai izgatószereihez hasonlóan serkenti az agytevékenységet, de nem izgatószer, nem okoz álmatlanságot, ingerlékenységet, érzelmi változást. Fokozza a munkaképességet. Annál kifejezettebb a hatása, minél fáradtabb az ember. A tonizáló-erősítő hatás – ami a kúra  befejezése után egy-másfél hónapig is fennállhat –, nemcsak a teljesítmény növekedésében nyilvánul meg, hanem a testi és a lelkiállapot javulásában is. Elsősorban a szívműködés, a vérkeringés, a légzés, és az anyagcsere változik előnyösen. Csökken a vérnyomás, és a vércukorszint, növekszik az élettartam, és normalizálódik a nemi működés.

1947-óta több hatóanyagot különítettek el a ginseng gyökérben. A ginseng gyökér a szervezet állapota szerint tonizál, stimulál, illetve csillapít, nyugtat. A legkülönbözőbb kimerüléses állapotokban, lázas betegségben is alkalmazható. Idős korban, a gyengébb, de még nem beteg szervezet erősítésére tavaszi és őszi kúraként.

Egyéni adagolás, beállítás szükséges, mert előfordulhat, hogy nagyobb adagok izgatottságot, álmatlanságot, fokozott nemi ingert okoznak. Legjobb a por alakú – instant tea – készítmény, mely meleg vízben oldható. Egy tasak az utasítás szerint egyszeri adagot tartalmaz, de adott esetben elegendő lehet ennek negyed része is napi adagként. Egy hónapos kúra után egy hónapos szünetet kell tartani. Havonként, kéthavonként egy-két hetes kúra is elég lehet.

A tea csomagján szereplő szöveg nem puszta reklám, kísérleti és klinikai eredmények igazolják „felfrissültnek érzed magad a ginseng tea elfogyasztása után, a kóros fáradtságérzet megszűnik, az emlékezet és az életkedv helyreáll. A tea továbbá fokozza az étvágyat, segíti az emésztést, a vérkeringés ösztönzésével védi a szerveket, az egész szervezet erejének növelésével a korai öregedést gátolja, meghosszabbítja az életet”.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top