A gyógyító ösztrogén

2010. 11. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A nemekhez kötődő hormonok magyarázhatják, miért élik túl könnyebben a nők a menopauza előtt a súlyos fizikai sérüléseket, mint a férfiak. Az amerikai The Journal of Trauma szeptemberi számában megjelent tanulmány 48394 súlyos fizikai sérülést szenvedett beteg adataira épül. Kimutatták, hogy a nők 14%-kal nagyobb arányban élik túl a hasonló mértékű károsodásokat, mint a férfiak.

Ennek az oka a nemi hormonok befolyása lehet a megterhelt immunrendszerre. A jelenség 13 és 64 éves kor között jelentkezik, a nemi hormonok az ennél fiatalabbaknál még nem kezdtek el termelődni, az idősebbeknél pedig jelentősen csökken ezeknek a hormonoknak az aktivitása – magyarázták a Johns Hopkins University School of Medicine kutatói.

A férfiak és a nők szervezetében egyaránt vannak ösztrogének (női nemi hormonok) és androgének (férfi nemi hormonok, mint a tesztoszteron), de különböző arányban, amely időről időre változik. A súlyos sérülések után a nemi hormonoknak, úgy tűnik, speciális szerepük van az anyagcsere, a szív- és érrendszer, valamint az immunreakciók rendbe hozásában. Ez a felfedezés javíthatja a férfiak túlélési esélyeit a traumatológián, ha androgénblokkoló gyógyszerekkel kezelik őket. A női nemi hormonok segítségével a nők rugalmasabban reagálnak az extrém károsodásokra, míg a férfi nemi hormonok csökkentik a sérültek túlélési esélyeit – mondta Dr. Adil H. Haider, a kutatás vezetője. – Ha megtalálhatjuk a módját, hogy befolyásoljuk ezeket a hormonokat a férfiaknál, például a nemi hormonok időleges blokkolásával, javíthatjuk a túlélési esélyeiket. Azt egyelőre nem tudják, vajon az ösztrogén növeli-e a nők felépülési képességeit vagy az androgének rontják a férfiakét. Ehhez további kutatásra van szükség, melyben felmérik a traumás sérültek hormonszintjét. Mindenesetre a jelenség evolúciós szempontból magyarázható, hiszen a "gyengébb" nemnek kellett erősebbnek lennie, túl kellett élni a szülés megpróbáltatásait, és gondot viselni a gyerekekre, a férfiaknak viszont nem kellett ilyen képességet kifejleszteniük a törzsfejlődés során.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top