Legféltettebb érzékszervünk

2010. 11. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ember vizuális lény. Érzékszerveink közül elsősorban a látásunkra támaszkodunk és el sem tudjuk képzelni, hogy elveszítsük szemünk világát. A mindennapok során azonban sokan érezzük, azt hogy égnek, kiszáradnak, elfáradnak  szemeink, nem tudjuk a távolságot helyesen felbecsülni, összemosódnak a betűk. A probléma rengeteg embert érint.

Kegyetlenek vagyunk szemeinkhez, sokkal jobban igénybe vesszük őket, mint szabadna. Túl sokat tévézünk, autót vezetünk, a számítógép nélkül ma már meg sem tudunk mozdulni. Mindez túlzottan megterheli szemeinket és igénybe veszi látószerveink teljes teljesítményét.

Fenti tüneteket enyhíthetjük szemcseppekkel és más gyógyszerekkel, de nyugodtan használhatunk jól bevált, egészséges házi szereket is, és nem utolsó sorban edzhetjük szemünket.

Túlterhelt szemeinket moshatjuk édesköményből készült tea és víz keverékével.

Üljünk laza testtartással egy széken, és ásítsunk hatalmasakat. Ez erősíti a szem izomzatát, és fokozza a könnykiválasztást.

Ha tévézünk, akkor legalább a reklámok idejére álljunk fel, és nézzünk ki az ablakon, igyekezzünk minél messzebbre látni.

Ha a munkánk a számítógép mellé köt bennünket, akkor mindenképpen tartsunk óránként 10 perc szünetet. Munkahelyünk ablakán kinézve keressünk egy távoli tárgyat, lehetőleg zöld fát, és nézzünk minél messzebb.

Üljünk lazán egy széken, és dőljünk hátra. Hunyjuk le a szemünket. Képzeljünk magunk elé a levegőbe egy fekvő nyolcast, és kövessük ennek vonalát a szemünkkel. Legyen a nyolcas az egyik alkalommal óriási nagy, utána pedig nagyon kicsi.

Nedvesítsünk meg egy vattadarabot meleg tejjel, és helyezzük 10 percre szemhéjunkra.

A számítógépnél végzett állandó munka mellett tartsunk kis szünetet. Nyissuk szemünket minél nagyobbra, nézzünk vele felváltva fel és le, jobbra és balra.

A szemöldöktréning új erőt ad a szemeknek: tartsuk szemeinket lezárva. Húzzuk erősen fel a szemöldökünket. Tegyük kezünket a szemünk elé úgy, hogy ujjbegyeink támasszák a szemöldökünket. A hüvelykujjaink legyenek a jobb és a bal arccsont alatt. Lehunyt szemhéjunk alatt nézzünk fel a szemöldökünkhöz. Mozgassuk szemünket jobbra-balra. Ezután ismét nyissuk ki lassan a szemünket.

Minél gyakrabban iktassuk be étrendünkbe a sárgarépából és a spenótból készült ételeket. Ezekben a zöldségfélékben nagy mennyiségű karotinoid található. Ez a látóbíbor előállításához fontos.

Tartsuk tenyerünket nyitott szemünk elé, és nézzünk a „sötétben”. Ez kissé megerőltető, de utána nagyon jót tesz.

Csak akkor használjunk szemeink ápolására kamillateát, ha a gyulladást szeretnénk minél előbb meggyógyítani vele. Egyébként szárítja a szemet.

Mindig úgy üljünk, hogy a klímaberendezésektől ne kapjon huzatot a szemünk. Szedjünk halolaj-kapszulákat, ez javítja és fokozza a könnyfolyadék termelését. A mesterséges könnyfolyadékot ne tartsuk hűtőszekrényben, mert besűrűsödik, és nem keni elég jól a szemet.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top