A hátfájásról

2010. 01. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

…de előre szólunk, hogy senki se feledje: a házi praktikák alkalmazása nem jogosít fel bennünket arra, meneküljünk a doktortól. Az itt leírt dolgok segítenek a nagyobb baj elkerülésében, de nem helyettesítik az esetlegesen szükséges orvosi kezelést! Gerincsérvünket ne otthoni súlyzózással és az ágyunk matracának cseréjével akarjuk meggyógyítani… A testtartás „Húzd ki magad!” Jó esetben ezt már gyerekkorunkban kialakult, de ha nem, akkor komoly erőfeszítések előtt állunk. Felnőtt korban a görbe háton nehéz egyenesíteni, viszont számtalan probléma gyökere, és a belső szerveinkre is kihat, nem „csak” a gerincre. Gyakran már orvosi probléma. (Gerincferdülés.) A vállak ne essenek be, a fej ne essen előre. Azok a nők, akik dús keblekkel büszkélkedhetnek, nagyobb terhet rónak a hátukra, így a kebelcsodák között gyakoribbak a hátfájósak, mint az almamellű szépségek között. Az elhízás is növeli a problémát: a súlyfelesleg a szívünk mellett a derekunkat is megviseli. Az ülőmunkát végzőknek a székükre kell ügyelniük, akik sokat állnak, toporognak napközben, azoknak pedig a cipőjük rossz minősége is rátehet egy lapáttal a hátfájásra. (A lábfájáson kívül.) Bár ez annyira egyértelmű, hogy mondani sem érdemes, de azért megjegyezzük a teljesség kedvéért: a sok cipekedés is megfájdítja a hátat.

Súlyemelés A kicsi súlyokkal, rendszeresen végzett gyakorlatok erősítik a hátat, vállat, és így a testtartás javításával egyetemben a gerinc támaszászát is növelik. Ezzel azonban óvatosan kell bánni: ha például sérülésből adódik a hátfájás, különösen elővigyázatosan, fokozatosan szabad csak terhelni az izmokat. Az úszás általában még jobb edzés, mert a víz leveszi a terhet a gerincről… persze, csak ha tudsz úszni. Nyújtógyakorlatok Az izmokat nem csak erősíteni kell, hanem lazítani is. Legtöbbször pont az okozza a fájdalmat, hogy túlságosan elnehezül, megkeményedik, begörcsöl a hátizom. A bemelegítésről sem szabad elfeledkezni a gyakorlatok előtt, hiszen ez készíti fel testünket a nagyobb igénybevételre. Ha ezt elmulasztjuk, nagy az esélye a sérülésnek. Nyújtózkodjunk nagyokat nap közben, minden komolyabb előkészület vagy alkalom nélkül is. A legegyszerűbb „karnyújtós” gyakorlatoktól a bonyolultabb jógapózokig mind-mind hatásosak a hátfájás ellen. Ha a kollégák furán néznek, ne törődj velük: megéri, ha megszabadulsz a fájdalomtól ilyen áron.

A pihentető alvás Elképzelhető, hogy az ágyad az oka minden hátfájásodnak. Ha nincs jó matracod, a hátad már akkor fájhat, amikor felébredsz, és ez csak romlik a nap folyamán, hogy aztán este megint ne tudd kipihenni. Az ágyon nem szabad spórolni: egy kis plusz pénz rászánásával hosszú évek deréknyilallását tudod megspórolni. A párnád is legyen jó minőségű, kényelmes – feltéve, ha használsz egyáltalán párnát. Háton fekve, vagy oldalra fordulva aludj: ha hasra fordulsz, a gerinc nincs eléggé megtámasztva az éjszaka folyamán, és ez további hátfájáshoz vezethet.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top