A Hellinger-módszer

2008. 07. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bert Hellinger német pszichiáter dolgozta ki a családfelállítás módszerét, amely nem csak fizikai vagy szellemi betegségünkre ad gyógyírt, de segít saját sorsunk kerekének továbbpörgetésében is. Ha úgy érezzük elakadtunk az életben, nem működik párkapcsolatunk vagy akár karrierünk, a Hellinger-módszer segít megtalálni a probléma gyökerét, továbbá óriási segítséget nyújt annak megoldásában.

A módszer, mint már említettük egy szerepjáték. A terápia egy nagyobb helyiségben zajlik, amelyben 22 szék található. A székeket természetesen különböző, egymást alig ismerő emberek foglalják el. A terapeuta kiválaszt egy személyt, akit megkér, hogy röviden fogalmazza meg mi jelent neki gondot. Ez után főhősünket megkéri, hogy válasszon ki a tömegből személyeket, akik később megformálják a családját. A szerepek és szereplők kiválasztattak, a vezető pedig megkéri a főszereplőt, hogy helyezze el a „családját” a terem bármely szegletébe. Ez a családfelállítás.

Mindezek után a terapeuta kérdéseket tesz fel a szülőknek, testvéreknek, gyermekeknek, akik válaszolnak. Ezekből a válaszokból ismeri fel és érti meg az egyén a problémát. Hogy lehet, hogy vadidegen emberek úgy reagálnak, éreznek és viselkednek, mint azok, akiket megszemélyesítenek? Egy pszichoterapeuta, aki már 17 éve dolgozik Bert Hellinger módszerével, így vélekedik:

– Tudományosan nem megmagyarázható az, ami itt történik, az eredmény mégis szemmel látható, a reakciókból mérhető. A szereposztáskor, amikor életről-halálról, boldogságról, szenvedésről, válásról és megbocsátásról van szó, felszínre kerül a minket összekötő, úgynevezett közös lelki örökség. Bert Hellinger ezt a „nagyobb léleknek” nevezi. Élete talán legnagyobb teljesítménye, hogy a pszichoterápiának ismét visszaadta a „lelket”.

Például – megtörtént eset –, egy hölgy azért kereste fel a terápiát, mert a legjobb barátnőjével teljesen megszakadt a viszonyuk, mivel férjhez ment. A terápia során a hölgyemény felismerte, hogy családjában nem voltak erős kapcsolatok és csak barátnőjével sikerült erős köteléket kialakítania. Ám mikor barátnője a szerelme miatt kissé hanyagolta, ő ezt folyton a szemére vetette, ami végül válóokká nőtte ki magát. A terápia ez esetben is segített, így megoldása is könnyebbé vált.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top