A hasmenés

2008. 07. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A bélhurut gyakran gyomorhuruttal együtt fordul elő. Nagyon gyakoriak az úgynevezett nyári bélhurutok, amelyek járványosan lépnek fel, és amelyek kétségkívül fertőzéses természetűek. De még bizonyos gyógyszerek, vagy a bélbe került idegen testek is okozhatnak bélhurutot. Azt is megfigyelték, hogy vannak személyek, akik bizonyos tápanyagok iránt ellenszenvet érezhetnek, és mindjárt bélhurutot kapnak, ha ilyen ételt esznek. A csecsemők és kisgyermekek bélhurutja hiányos vagy célszerűtlen táplálkozásra vezethető vissza.

A bélhurut is lehet heveny, vagy idült.

Tünetek: A bélhurut egyik fontos, de korántsem állandó tünete, a hasmenés, amelynek különböző okai lehetnek. (Van ideges hasmenés is, amely éppen úgy, mint az idegeges gyomorbaj, neuraszténiás egyéneken jelentkezik, különböző kedélyi változások és hatások következtében.) A széletek száma 10-20 is lehet egy nap alatt, és lehet pépes vagy savós.

A hasmenést a hastájon fájdalmak előzik meg. A közérzet rossz, gyakran étvágytalanság és hányás kísérik a bélhurutot. Bár több fajtája is létezik, általában közös vonás a bélhurutokban: a hasmenés, a hastáji fájdalom, és a gyakori vízveszteség következtében a testi erő elgyengülése.

Gyógyítása: Heveny bélhurutnál a mérsékelt hasmenés egyáltalában nem kedvezőtlen tünet, minthogy a belet izgató anyagok, amelyek a hurutot okozzák, a hasmenés útján eltávoznak. Éppen ezért a hasmenés ellenére is alkalmazzunk gyenge hashajtót! Ajánlatos a ricinus, keserűvíz, bécsi ital.

Orvostól kérjünk tanácsot arra vonatkozóan, hogy milyen hashajtót szedjünk, mert a hashajtó szereket a szerint kell megválasztani, hogy milyen célból használjuk. Így például más hashajtót használunk székrekedésnél, mint olyankor, amikor hasmenése van a betegnek, és hashajtóval nem annyira a széklet megindítását, mint inkább a belek kitisztítását és az ártalmas anyagok eltávolítását szeretnénk elérni.

A karlsbadi só is jó hashajtó olyankor, amikor a bélhurutos beteg a ricinust vagy a bécsi-italt nem tudja bevenni.

„Karslbadi só: Karlovy Vary a világ egyik leghíresebb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező gyógyfürdővárosa, 13 nagyobb és 300 kisebb gyógyvíz-forrása van. A 73 °C-os glaubersós hőforrások adják a hashajtó szerként használatos karlsbadi sót. Több mint 60 ásványi forrással rendelkezik, ebből tizenkettőt használnak gyógyító célokra. Az egyes források hőmérséklete 34 – 73 °C között alakul, ivó-, fürdő-, speciális gyógykúrákra használják fel e források vizüket. Az emésztőszerv – rendszer és az anyagcsere zavarainak gyógyítását szolgálják.

A gyermekek hasmenését legcélszerűbben diétával lehet gyógyítani. A felnőtteknél is nagyon fontos, hogy a bélhurut esetén, olyan ételeket egyenek, amelyek az amúgy is lobos  bélnyálkahártyát nem izgatják, hanem inkább bevonják.

Kerülni kell tehát az erősen fűszeres ételeket, továbbá az olyanokat, amelyek az amúgy is erősebben mozgó beleket még nagyobb mozgásra késztetik, így a hüvelyes főzelékeket: borsót, babot, zöldbabot, stb. Ajánlatosak ellenben a passzírozott ételek, burgonyapüré, stb.

Kapcsolódó anyagok:

$$858$$

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top