Mit csináljunk egy esős napon?

2008. 07. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Már minden magunkkal hozott könyvet elmeséltünk, rajzoltunk, kártyáztunk, és a tévében sem adnak éppen rajzfilmet A játékai közül is inkább a homokozó felszerelést és a vízi pisztolyt hozta magával. Néhány egyszerű ötlet – nemcsak nyaralás idejére – ha már minden szál szakad:

– Ha nem ömlik az eső, gyűjtsünk nagyobb, sima felületű kavicsokat. Miután lemostuk és szárazra törültük őket, vízfestékkel, vagy alkoholos filccel rajzolhatunk rájuk. Akár egyszerű ábrákat: csiga, házikó, gyümölcsök. De a gyerekek fantáziája határtalan, és minden kövecskében észreveszik majd valaminek a formáját, akár emberi arcot is festhetnek belőle. Hazaérve dróttal erősítsünk rá függönycsipeszt és máris mutatós emlék a terasz terítőjén, szél ellen.

– A só-liszt gyurma még egy szállodai szobában is elkészíthető. Formázzunk a kicsikkel gyümölcsöket, dinnyeszeletet, körtét, ananászt, vagy egyszerű zöldségeket, mint sárgarépa, borsószemek. Kosarat is készíthetünk a „minipiac” számára. Ha nincs vízfestékünk, vigyük haza és otthon fessük színesre őket. A gondos papák még színtelen lakkal le is fújhatják a remekműveket, így a babakonyhában hasznos kellékek lehetnek.

 – Minden közértben kapható olyan tészta, amelyeket egy cérnára felfűzhet a gyerkőc, ha otthon felejtette a gyöngykészletét, és nem akarunk még egyet beszerezni. Csodás nyakláncot készíthet a nagyinak belőle…

– Egy elolvasott újságot feldarabolva, az ovis korú kicsik puzzle-ként ki tudják rakni újra a képet. Persze nem olyan élvezetes, mint az igazi kirakó, de ha leülünk mellé, biztosan megpróbálja összeilleszteni a darabokat.

– Rosszevő csemeték remek és hasznos elfoglaltsága a gyümölcs és zöldség állatok elkészítése. A kicsik kés nélkül persze csak falatozni tudnak belőle, de a magukra már nem veszélyes gyerekek élvezettel vágnak ajtót és ablakot egy almára, vagy készítenek sárgarépából és néhány fogpiszkálóból autót. Az autó kerekei egy másik répából szeletelt karikák lesznek. Az almaszeletekből és banánkarikákból készülő kishajók tetejére tűzzünk egy szőlőszemet, és máris kész a „tengeri flotta”. Nincs rendetlenség, helyette egészséges uzsonnát kapnak a kicsik.

– Ha apartmanban, vagy a nagyinál nyaralunk, vagyis van konyhánk, egy egyszerű süti készítés, vagy palacsintasütés is több órás szórakoztató elfoglaltság. Mielőtt az ördögöt a falra festenénk, mindenkinek napos, meleg vidám nyári délutánokat kívánunk!

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top