A helyes táplálkozásról

2009. 02. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A tápláléknak a szervezet alábbi igényeit kell kielégíteni:

● Biztosítania kell a test hőmérsékletének kb 37 Celsius fokon tartásához szükséges meleget.

● A szervezet működéséhez, légzés, vérkeringés, valamint a mozgáshoz és a munkához. szükséges energia szolgáltatása

● A mirigyek váladékának termeléséhez szükséges alkotórészeinek biztosítása.

● A szervezet kopásainak pótlása.

● A szervezet növekedéshez szükséges anyagok szállítása.

● Az egészséges táplálék növeli a szervezet ellenálló képességét, azaz a káros behatásokkal (fertőzések, sérülések, stb.) szembeni védekezőképességét és gyógyulási hajlamát.

Az elmúlt évtizedek tudományos kutatásai messzemenően kiderítették, milyennek kell lennie az élelmünknek, hogy ezeknek a követelményeknek minél jobban megfeleljen. Sok táplálkozási tényezőt ismertünk meg és élettani jelentőségünkre is világosság derült. Természetes azonban, hogy tudásunk e téren sem tökéletes. A jövőben kétségtelenül még számos eddig ismeretlen táplálkozási tényezőt fog a tudomány felfedezni. Azonban a táplálkozástan mai ismeretei szerint összeállított élelem is már lényegesen jobb egészséget és hosszabb életet biztosít, mint a néhány évtized előtti táplálkozási szokások.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top