A hosszú élet titka

2011. 03. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Howard Friedman amerikai pszichológus a The Longevity Project című könyvében meglepő eredményeket tár a nagyközönség elé a hosszú élet titkaival kapcsolatos, több évtizedet felölelő tanulmányainak köszönhetően. Először Friedman kollégája, Lewis Terman kezdte a kutatásokat 1921-ben: egy csoport kaliforniai kisgyermek életét követte nyomon egészen a halálukig. Friedman viselkedési és pszichológiai jellemzőket keresett, melyek összefüggésbe hozhatók a hosszú élettel.

A kutatás számos ellentmondásos tényezőt említ, a fő motívum azonban a lelkiismeretesség, illetve a kemény munka. Mindenesetre, Friedman eredményei meglehetősen mélyrehatóak.

Miért akarták végigcsinálni ezt a minden területre kiterjedő kutatást az élethosszal kapcsolatban?

"Meg akartunk bizonyosodni arról, hogy egyes csoportok nagyobb eséllyel kapnak el bizonyos betegségeket, és a korai elhalálozással is összefüggésbe hozható az életmódjuk. Ki kellett deríteni, mégis melyik kontrollcsoportokra, milyen társadalmi mintákra jellemző ez a tendencia. Az 1970-es és ’80-as évek magyarázatai egyáltalán nem voltak kifogástalanok, így tudtuk, csak úgy lesz teljes a kutatás, ha egy életen keresztül nyomon követjük a csoport szokásait, tulajdonságait és viselkedését."

Miért a magas élettartamra fókuszáltak és miért nem a jólétre vagy az életminőségre?

"Mivel általában a sokáig élő személyek nem azért érik el a magas kort, mert legyőzték a rákot, szívinfarktust, cukorbetegséget stb., hanem mert az efféle betegségek elkerülték őket. Ez az, ami minket foglalkoztatott, hogy hogyan maradtak viszonylag egészségesek."

Mennyire hozható összefüggésbe a lelkiismeretesség a hosszú élettartammal?

"Meglepő módon, a kutatásból kiderült, a lelkiismeretesség az egyik kulcs a hosszú élethez. Mi több, ez a tulajdonság sokkal meghatározóbb az ember élettartamát tekintve, mint akár a vérnyomás vagy a koleszterinszint. De vajon miért élnek tovább lelkiismeretes társaink? Először is, a korrekt és felelősségteljes emberek nagyobb eséllyel mondanak nemet a dohányzásra, drogokra, túlzott alkoholfogyasztásra, továbbá, hajlamosabbak betartani a szabályokat, bekötik a biztonsági övet, követik az orvosi utasításokat… Ráadásul, egészen logikus az a feltételezés is, miszerint a megbízható és kötelességtudó emberek általában tisztességes szituációkba keverednek, sőt kapcsolataik is az őszinteségen alapulnak. Következésképpen, hamarabb landolnak boldog házasságban vagy kielégítő párkapcsolatban és alakítanak ki egészséges munkahelyi légkört. Az ideális kapcsolatrendszerek pedig egyértelműen befolyásolják boldogságunkat és közérzetünket."

A kutatás a munka és a hosszú élettartam közti kapcsolat elemzésére is kiterjedt. Mire jutottak ezen a területen?

"A talált eredmények egyértelműen kimutatták, hogy akik szorgalmasan és lelkiismeretesen végezték munkájukat, feljebb és feljebb léptek a karrierlétrán, következésképp a munka terén is megvalósították önmagukat."

Az optimizmus valóban túlértékelt és jót tesz az aggodalmaskodás szervezetünknek?

"Az egyik legmeghökkentőbb eredmény az volt, hogy nem éltek tovább az optimista, életvidám emberek. Ugyanígy, a gondtalan, ambícióktól mentes gyerekek később nem értek el jelentős munkahelyi sikereket, s hamarabb haltak meg. Akik pedig néha-néha aggódtak, jobban oda is figyeltek egészségükre."

Van-e említésre méltó végeredmény a házasság és a kapcsolatok terén?

"Az ezzel kapcsolatos összegzés kevésbé meglepő: a jó szociális kapcsolatok, család, barátok jelenléte életünkben és a kialakított kötődések pozitívan hatnak az egészségünkre és lelkiállapotunkra is, azonban érdekesség, hogy akik rendszeresen segítenek másokon, kiegyensúlyozottabbak és még tovább élnek."

A hosszú egészséges élet titka, a tanulmány végső összegzése szerint, a társadalomba megfelelően beilleszkedett és ideális társas kapcsolattal rendelkező, céltudatos, lelkiismeretes életmód.

Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz!  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top