A játékony hideg

2010. 02. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha szavaznunk kellene arról, hogy mit szeretünk jobban, a meleget vagy a hideget, akkor bizonyára nagyon kevesen szavaznátok a hidegre.

Nem mindenki viseli nehezen a hideget, csak a különösen sovány, és a hirtelen időjárás változásra érzékeny emberekre van nagyon rossz hatással. Ők rosszul reagálnak a hidegfrontra, idegrendszerük nehezen viseli, gondolkodásuk lelassul, többször kaphatnak légúti megbetegedést.

Az egészséges szervezet jól tűri a hideget is, jól kompenzálja. Valószínűleg te is remegtél már életedben, amikor fáztál. A nagyobb hidegre testünk izomremegéssel reagál, a remegést a fokozott hőtermelés okozza. Te is tapasztalhattad olyankor, amikor fázol, dideregsz, és ez a remegés a rágóizomzatodnál kezdődik először, vagyis vacog a fogad, majd fokozatosan ráterjed a felső végtagjaidra, a törzsedre, majd az alsó végtagjaidra.

Ilyenkor a szervezeted igyekszik felmelegíteni a véredet, így törekszik meggátolni azt, hogy a lágyrészek lehűljenek.

A hideg hatására számos biológiai változás indul be a szervezetedben. Beszűkülnek ereid, az izomzatod tónusa fokozódik, kötőszöveteid rugalmassága jelentősen csökken, és ezáltal merevebbé válsz.

Gondolom te is tapasztaltad már, hogy majdnem lefagy a füled, ujjaid, állad, orrod. Ez azért van mert a biológiai változások a kiállóbb, lágyrésszel alig fedett testrészeken a hideg hatására sokkal előbb lehűlnek. Ha tartósan a hidegen tartózkodnál, akár még le is fagyhatnának. Ilyenkor a hidegnek jobban kitett testrészeiden a vérellátás a nyomás miatt csökken.

Emlékezhetsz rá, amikor hidegben nagyobb súlyú tárgyat cipeltél, vagy hegyes orrú cipőben tovább álltál valamelyik megállóban. Ilyenkor a véred nem, vagy csak alig tudja felmelegíteni tested lágyrészeit, így a kezed vagy a lábad ujjai sokkal hamarabb megfagyhatnának.

Mit is tehetnél a hideg kellemetlen következményei ellen?

Először is meg kellene előznöd azt, hogy fázzál. Tehát, ha tudod, hogy hideg van kint, vagy a meteorológia hideget jelez, mindenképpen több réteg ruhát vegyél fel magadra, melegen kell öltöznöd, és ne hagyd „meztelenül” a gyengébb vérellátású testrészeidet. Vagyis viselj sapkát, sálat, meleg kesztyűt, bundás cipőt. Ilyenkor jobb lenne nem a divat után menni, bár vannak divatos téli holmik is.

Nagyon jót teszel a szervezetednek, ha elmégy szaunázni. Ilyenkor a melegre ereid kitágulnak, majd a mártó fürdőtől, vagy hidegzuhanytól az ereid összehúzódnak. Ez nagyszerűen hat minden testrészedre, főleg a vérkeringésedre.

Ha nincs kedved, vagy lehetőséged szaunázni, akkor ugyanilyen jó hatást érhetsz el otthon, egy váltófürdővel is.

Ehhez szükséged lehet két nagy méretű tálra – lavórra – egyikbe tegyél olyan forró vizet, amit még elviselsz, a másikba olyan hideg vizet amit szintén még el tudsz viselni. Mindkét lábadat először tedd a meleg vízbe kb egy fél percig, és utána gyorsan a hidegvízbe kb fél percig, majd 10-szer ismételd ezt, és hagyd abba. Fontos, hogy a lábfürdőt mindig a melegvízzel kezdd!

Egészségedre!!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top