A kamilla csodái

2009. 02. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A gyomor- és bélbajokat lelki okok – csalódás, bánat, szorongás, konfliktus önmagunkkal és másokkal –, mellett fizikai okok is kiválthatják: túl meleg, vagy túl hideg, erős, fűszeres (borsos, paprikás) nehéz, húsos-zsíros ételek, sok cukor, édesség fogyasztása. Gyógynövény-, gyógytea kúrákkal hatásosan orvosolhatók a gyomor és a bél betegségei, különösen akkor, ha egyúttal relaxációs gyakorlatot is végez a beteg, miközben étrendjét is megreformálja. Régi hagyománya van az emésztőszervi bajok növényi gyógyításának. Az ősi tapasztalatokat jól kiegészítik az újabb kutatások eredményei.

A kamilla, vagy másnéven szikfű (Matricaria chamomilla)a  legnépszerűbb gyógynövényünk, akár falun, akár városon.

1570-ben Hieronymus Bock írta róla: „Az egészen közönséges kamilla a legjobb orvosságunk. E virág nélkül nem sokra jutunk. Bárki számára aligha van hasznosabb gyógynövény, mert a kamilla szinte minden nyavalyára alkalmazható.”

A juhászoknál is volt mindig kamilla, szerintük a szikfüvet nem múlja felül egyetlen gyógynövény sem a világon. A népi orvoslásban valóban sokoldalúan használjuk fel, mégis legjellemzőbb az emésztőszervi bajokban való alkalmazása.

Kisgyermeknek ha hasfájós, kamillateába vágjunk egy kicsi vöröshagymát. „a kamilla nyugtatja a kisgyermeket, a hagyma hajtja a szelet”- mondták nagymamáink.

Gyomorfekélynél a kamillatea-kúra, és kamillás borogatás kívülről, a has felső részére, enyhíti a fájdalmat.

A kamilla a hagyományos ismeretek és az új gyógyszerészeti és klinikai kutatások alapján legjelentősebb és legfontosabb gyógyszerünk lehetne, ha jó tulajdonságai általánosan ismertté válnának, szakkörökben és laikusok között egyaránt. A legtöbbet vizsgált és legjobban kipróbált gyógynövény. Fő hatóanyag-alkatrésze az illóolaj, a kamilla olaj. Ennek legfontosabb hatóanyagrészét azúrkék színéről azulénnek nevezték el.

A kutatások Heubner iskolájából indultak el. A magyar kutatók is jelentős eredményeket értek el az azulén hatásának vizsgálatában. Kimutatták, hogy az érzőideg-végződéseket nem izgatva, gyorsan és mélyen hatol a szövetekbe, és tartósan mozgósítja védekező sejtrendszerünket. Ehhez tartoznak a baktériumokat és az idegen anyagokat, az elhalt sejttörmeléket bekebelező falósejtek is.

A kamilla 0,4 százaléknyi illóolajában 20-30-% gyulladásgátló kamazulén található. Az illóolaj másik két alkatrésze görcsoldó. Ezeken kívül a flavonoidok és a kumarin is görcsoldók.

A kamilla három tulajdonságának köszönhető elsősorban, hogy gyógyítja a gyomor- és bélbajokat, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, és bélgáz csökkentő, szélhajtó, hasmenés estén székletfogó. Ehhez járul, hogy nyugtat, serkenti az emésztést, gyorsítja, elősegíti a sebgyógyulást. Nagyon jó eredmények érhetők el heveny és idült gyomor- és bélhurut, gyomor- és patkóbélfekély esetén néhány hetes, vagy két-három hónapos kamillatea kúrával: Egy evőkanálnyi kamillavirágot főzzünk egy percig két deciliter vízben, majd hagyjuk állni. 15 perc múlva szűrjük le, és kortyonként igyuk meg. Legalább háromszor egy nap, mindig két étkezés között üres gyomorra igyunk egy-egy csésze kamillateát!

Kapcsolódó anyagok:

$$2214$$

$$1984$$

$$575$$

$$1316$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top