Nagymama szelet – ami nem süti

2009. 02. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ez az eredeti neve, mint kiderült egy közel 80 évvel ezelőtti újságból, de mi azért hívjuk így, mert a Nagyi még 90 éves korában is ezt készítette, ha kedveskedni akart, egyszerre két fogás! Egy nagyon finom húsleves is készül az elkészítése során.     Hozzávalók: egy nagyadag húsleves zöldség, 1- 1,5 kg marhalábszár, attól függően, hogy csontos, vagy sem, 4 tojás,  8 evőkanál reszelt sajt, liszt, tej, vaj, bors, só, petrezselyem, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.   Rakjunk fel főni egy  finom húslevest a szokásos módon. Amíg megfő a leves, készítsük elő a többi “résztvevőt”:   Vajból-lisztből-tejből készítsünk sűrű besamelt kb. 3-4 dl. legyen. Majd hagyjuk kihűlni.  Mély tálba tegyük a 4 tojássárgáját, sót borsot, a kihűlt besamelt a megfőtt, ledarált és langyos főtt marhahúst, az apróra vágott petrezselymet, jól keverjük össze. A tojásfehérjét sóval kemény habbá verjük, és óvatosan összekeverjük a masszával. 

Hasé méretű és formájú (mint egy óriás grízgaluska) darabokat készítünk zsemlemorzsában megforgatjuk és bő forró olajban (akár fritözben is) kisütjük. Hamar forgatjuk, mert az első oldal hamar felhasad.

Itatóspapírra szedjük, krumplipürével tálaljuk. Hidegen is finom majonézes salátával.   Jó étvágyat hozzá!

Köszönjük szépen Szedlák Zsuzsának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top