A királynők ékei: a legszebb tiarák és koronák

2011. 04. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az idők kezdetétől a hercegnők és királynők egyik legszebb éke a korona. A hiedelmekkel ellentétben nem csupán egy ilyen ékszerrel rendelkeznek a királyi házak hölgytagjai. Rangjuktól függően több tiara és korona közül isválogathatnak Európa arisztokrata hölgyei egy-egy esemény alkalmával. Utánajártunk, melyek a legszebb tiarák és koronák és melyek azok, amiket Kate a királynőtől megörökölhet.

Burmai rubinkorona

A burmai rubinokkal kirakott koronát Erzsébet királynő 1947-ben kapta házasságkötése alkalmából. A koronát Burmában készítették, ahol a rubinköveknek varázserőt tulajdonítanak. Úgy tartják, megvédik viselőjüket a betegségtől és az ártó szándéktól. A koronát 1973-ban a királynő átalakíttatta, de ragaszkodott az eredeti burmai rubinkövek megtartásához.

     A burmai csoda Erzsébet királynő fején  A Mellerio virágtiara

Mellerio virágtiara

A platinából készült, gyémántokkal ékesített modern Mellerio virágtiara egy igazán lenyűgöző ékszer. Nem csupán tiara, de nyakék is egyben. Sofia spanyol hercegnő kapta a tiarát 1962-ben a spanyol néptől nászajándékul. A tiara tavaly került újra a figyelem középpontjába, mikor Letizia hercegnő felvette Viktória, svéd hercegnő esküvőjére.

Szerelmesek csomója: Cambridge Tiara

A tiarát V. György király készíttette feleségének a Garradsnál 1913-ban. A tiara, mely 19 gyémánttal kirakott ún. szerelmesek csomója formában megmunkált korona minden csomójáról egy csepp alakú gyöngy lóg. Mária királyné hagyta a koronát unokájára, Erzsébetre, aki Diana hercegnőnek ajándékozta azt esküvője alkalmából. Ez a világ egyik legismertebb tiarája. Diana egyik védjegye, a válás után azonban visszaadta a tiarát a királynőnek. Az angol fogadóirodákban komoly fogadásokat kötnek arra, hogy Kate viselni fogja-e ezt a tiarát.

 Diana védjegyévé vált a Cambridge tiara A viszonylag ritkán viselt Koksnyik tiara    

Kokosnyik tiara

Alexandra királyné 1888-ban készíttette el ezt a tiarát, mert rendkívül megtetszett neki a tajgai parasztlányok fejdísze. A tiara és a népviselet közti hasonlóság azonban ennyiben ki is merül, hiszen ez a királyi ékszer 488 gondosan megmunkált gyémánt felhasználásával készült. Sokak szerint ez a  tiara is Kate nászajándékai közt lesz.

Delhi Durbar tiara

Az indiai Patiala tartomány maharadzsájának felesége, Maharani Bakhtawar Kaur ajándékozta ezt a fenséges tiarát Mária királynőnek 1911-ben, a királynő indiai látogatása alkalmából. A tiarát V. György király megkoronázása alkalmából készíttették. A korona aranyból és platinából készült és eredetileg öt smaragd is díszítette, ezeket azonban eltávolították és egy másik tiarába illesztették. Utoljára a néhai anyakirálynő viselte ezt az ékszert egy 1947-es dél-afrikai látogatáson, majd a tiara 58 évre eltűnt. Legutóbb 2005 októberében bukkant fel, mikor Camilla hercegnő kölcsönkérte a királynőtől az első nyilvános buckhingami megjelenése alkalmából. Később sokan bírálták emiatt a királynőt.

 A Delhi Dulbar Kamillán  A királynő kedvece: "Nagy-Britannia és Írország leányai" tiara    

Nagy-Britannia és Írország leányai tiara

Ezt a tiarát Mária királynő kapta az ír és a brit hölgyektől, mikor férjhez ment V. Györgyhöz és ő lett a világ Queen Mary-je. Az ajándékozó „lányok” valójában nemes hölgyek egy csoportja, akik Lady Greville vezetésével gyűjtötték össze a tiara árát. Eredetileg minden tüske végén volt egy-egy gyöngyszem, de ezeket később eltávolították. Ez a királynő egyik legismertebb tiarája, hiszen szinte minden brit eseményen ezt viseli.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top