A köhögést gyógyító fűszereink

2009. 01. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A martilapu

Régóta megbecsült köptető, köhögés elleni szer. Az ókor orvosai is nagyra értékelték már „a mell minden betegségei ellen”. Virága és levele a drog 7-8 % nyálkaanyagot, valamint keserű glikozidát, csersavat, cinksót, fitoszerineket tartalmaz.

A gyulladt légúti nyálkahártya ingerlékenységét csökkenti, a köhögést csillapítja, köptet, a gyulladást szünteti. Mivel keserűanyag is van benne, ezért étvágyjavító, tonizáló hatású. Idült tüdőtágulás és szilikózis esetén különösen ajánlott. E két esetben a reggeli kínzó köhögés, a reggeli felköhögési nehézség jellemző. Mindjárt reggel, még az ágyban, reggeli előtt igyon meg a beteg egy csészeforró martilaputeát. Este elkészíthető, és reggelig termoszban tárolható.

Elkészítési módja: 1-2 kávéskanálnyi martilapulevelet forrázzunk kel, két deciliter vízzel és 10 percig hagyjuk állni, szűrjük le, és forrósítsuk újra. Este, lefekvés előtt is igyon meg a beteg egy csésze teát.

Köhögés ellen, slejmoldó teakeverék a „melltea”: martilapulevél és –virág, ökörfarkkóró, tüdőfű, lándzsás utifű egyenlő mennyiségben. Két kávéskanálnyi keveréket forrázzunk le, egy csészényi vízzel, édesítsük mézzel. Napjában három adagot fogyasszunk el.

Egy másik recept: 50 gramm martilapulevél és- virág, ugyanennyi csalánlevél, 30 gramm kamillavirág, 20 gramm ánizsmag. 6 deciliter vízzel 4 kávéskanálnyi teakeveréket forrázzunk le. Mézzel édesítve, kortyonként, egész napra elosztva kell ezt a mennyiséget meginni.

A torma

Évszázadokkal ezelőtt tormás borogatással gyógyították a mellhártyagyulladást, a tüdő- és a mandulagyulladást. Újabb klinikai vizsgálatok szerint a torma antibiotikus hatóanyaga, a szinigrin glikozida áthatol a bőrön, behatol a szervezetbe, és a gyulladás, a baktériumos fertőzés helyén fejt ki hatást, elpusztítja a baktériumokat, s végül a vizeletben található meg.

A frissen préselt torma lé gyorsan elpusztítja a colibacillusokat, de – széles hatásterületű antibiotikumként – sok más baktériumot is megsemmisít vagy gátolja szaporodását.

A magyar népi orvoslás nátha elleni gyógymódja, hogy tormát reszelnek, kis időre pohárral letakarják, s mikor már nagyja ereje elment, a poharat levéve inhalálnak. (Orrmelléküreg-gyulladásra is alkalmazhatjuk.

Köhögés, légcső- és hörghurut, influenza ellen: háromszor napjában egy kávéskanálnyi mézzel kevert egy kávéskanálnyi reszelt torma, esetleg torma tea.

A népi orvoslás szerint asztma esetén az ecetes torma könnyíti a légzést, elősegíti a felköhögést, (almaecetet használjunk). Mások szerint a mézzel kevert torma csillapítja a köhögést, elfolyósítja a sűrű, tapadós nyálkát. Nemcsak hurut esetén, hanem asztmatikus állapotokban is jó hatású.

A fokhagyma

Mivel a fokhagymának és vöröshagymának kiemelkedő antibiotikus hatása van, alkalmazhatók influenza és köhögés (légcső- és hörghurut) elleni szerként is. Nátha, torokfájás, influenza ellen kiváló a fokhagymás pirítós. A megpirított kenyeret alaposan bedörzsöljük fokhagymával. Vagy 2-3 gerezd fokhagymát összevágunk, s egy kevés almaecettel vagy mézzel elkeverve elfogyasztjuk. Naponta legalább 3x2 gerezd fokhagymát együnk meg.

Fontos hangsúlyozni, hogy idült légúti betegségekben hosszabb ideig, legalább hat-nyolc hétig tartson a teakúra, de szükség lehet több hónapos kúrákra is, egy-két hét szünet után ismételten, esetleg más teakeverékkel folytatva. A hatás nemcsak a kúra időtartamától függ, hanem attól is, hogy miként egészítjük ki más természetes gyógymódokkal, pl. vegetáriánus reform étrend, hetenként egyszer gyümölcsnappal vagy nyers növényi nappal. Ne várjon gyógyulást az a beteg, aki nem hagyja abba a dohányzást!

Kapcsolódó anyagok:

$$2214$$

$$2369$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top