Nőgyógyászati gondjaink 10. – Az éves szűrés 1.

2009. 01. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ismeretterjesztő brosúrák az éves nőgyógyászati szűrővizsgálatot legjobb esetben is szükséges rossznak írják le. Ezt az eseményt valóban nem úgy várja senki, mint egy születésnapi bulit, de fontos tudnunk, hogy a szűrés nélkül akár az életünket is veszélybe sodorhatjuk. A rendszeresen szűrésre járó nők 85 százaléka bevallja, hogy – legalábbis a vizsgálat előtti éjszaka – egy kicsit aggódik. Azonban néhány apró ötlettel megőrizhetjük higgadtságunkat, így legközelebb már lazán huppanunk fel a vizsgálóasztalra.

1. Kihagy az agyunk? Előzzük meg! Gyakran előfordul, hogy amikor megjelenünk az éves vizsgálaton az agyunk külön rekeszében visszük kérdéseinket, de amikor a rendelőben meglátjuk az agyonhajszolt orvost, minden kiesik a fejünkből. A fel nem tett kérdésekre pedig nem kapunk választ – és amint kiléptünk a rendelő ajtaján, bosszankodunk feledékenységünk miatt. Az emlékezetkiesés legyőzésére a vizsgálat előtt írjuk össze, amit meg akarunk kérdezni. Miután beléptünk a rendelőbe és üdvözöltük egymást az orvossal, azonnal térjünk rá mondanivalónkra.
2. Szervezzük meg, hogy az orvosnak több ideje jusson ránk! A nőgyógyászok általában negyedórát szánnak egy-egy páciensre vetkőzéssel, kenetvétellel, a problémák megbeszélésével, vizsgálattal együtt. Ha azonban úgy érezzük, hogy tizenöt perc nekünk nem elég, hogy belepréseljük az összes kérdeznivalónkat, nem árt ha ezt már az időpont megbeszélésekor jelezzük az orvosnak. Ha ugyanis a doktor előre tudja az extra igényt, aszerint fogja beosztani idejét. Arra is megkérhetjük az adminisztrátort, hogy olyan időpontra osszon be, amikor az orvos nem túlságosan elfoglalt – ez általában a kora reggelt jelenti. Ha ugyanis nem ülnek ezren a váróteremben, a doki sem fogja úgy érezni, hogy negyed óránál egy perccel sem szánhat ránk többet. Persze az is előfordulhat, hogy már az érkezéskor azt tapasztaljuk, hogy az időbeosztás felborult, az orvos elcsúszott – egy nőgyógyász átlag 25 beteggel foglalkozik egy nap – aztán pedig rajtunk akarja behozni a lemaradást. Ilyenkor tapintatosan kérdezzük meg, hogy mégis hová rohan?! Például álljunk elő valami ilyesmivel: „Látom, siet, de azért ugye nem marad el semmi fontos?” Egy körültekintő nőgyógyász ilyenkor lassít a tempón vagy megnyugtat, hogy nem hagy ki a vizsgálatból egyetlen részletet sem. Ellenkező esetben keressünk egy másik orvost!
3. Akkor se izguljunk, ha már a kengyelben van a lábunk Mielőtt elkezdődik az alhasi vizsgálat, vegyünk mély levegőt és képzeljünk magunk elé valami kellemes dolgot, például egy trópusi tengerpartot. Ez nagy valószínűséggel segít oldani a feszültséget. Próbáljuk meg ellazítani a szánkat, mert ha az állunk nem feszül meg, akkor a szeméremajkaink sem fognak görcsbe rándulni, és az orvos könnyebben tudja felhelyezni hüvelyünkbe a vizsgálótükröt.
4. Nem muszáj beszámolnunk az összes kalandunkról – csak tanácsos… Ha nem teregetjük ki a rendelőben a szexuális életünket, annak súlyos következményei lehetnek. Annál, aki gumióvszer nélkül szexel, nagyobb a veszélye a nemi úton terjedő betegségeknek. Ha azonban az orvos nem tudja, hogy a szokásos teszteken kívül mást is el kell végeznie, tovább végzik romboló hatásukat szervezetünkben ezek a betegségek – és bár nincs tünetük, végső soron meddőséghez vezethetnek (pl.: chlamydia). Az őszinteség abban is segít, hogy az orvos megtalálja a testhezálló fogamzásgátló módszert. Ha például azt mondjuk a dokinak, hogy monogám kapcsolatban élünk, és se nekünk, se partnerünknek nincs baja, az orvos valószínűleg a fogamzásgátló tablettát fogja javasolni. Ha azonban bevalljuk, hogy nem monogám életvitelünk, akkor figyelmeztetni fog bennünket a kötelező gumióvszer használatára.
5. Fel kell tárnunk partnerünk szexuális szokásait is Ha esetleg arra gyanakszunk, hogy partnerünk megcsalt vagy a legutóbbi kapcsolatában nem használt óvszert, mindenképp szóljunk nőgyógyászunknak. Ugyanis mivel a bőrfelületek és a testnedvek közvetlenül érintkeznek, akkor is elkaphatunk valamit, ha az illetőnek nincs semmilyen tünete.

6. Ne várjunk a hívásra, telefonáljunk mi magunk! A legtöbb nőgyógyász csak akkor hívja fel betegét, ha a laboratóriumi eredményei pozitívak – negatív leletről tudósítani szerintük időpocsékolás. Abból azonban, hogy nem hívnak, még nem következik, hogy nincs bajunk: előfordulhat, hogy leleteink elkallódtak, vagy az adminisztrátor elfelejtette megtelefonálni nekünk a kellemetlen laboreredményeket. Nem szabad tehát tétlenül várni abban a hiszemben, hogy minden szép és jó, hanem ragadjunk telefont, pötyögjük be a rendelő számát, és tudakoljuk meg az illetékestől a vizsgálatban szereplő valamennyi teszt eredményét. Az éves szűrés után tulajdonképpen már csak ez az egy dolgunk van – de ez annál fontosabb! A legcélszerűbb a szűrővizsgálat után három héttel telefonálni, mert ennyi idő után már megtörténik a nemi úton terjedő fertőzések legbonyolultabb laborvizsgálatainak kiértékelése is.

És ami a legfontosabb, egyetlen évben se hagyjuk ki a rákszűrést, akkor sem, ha nincsen semmilyen panaszunk!

Kapcsolódó anyagok:

$$1729$$

$$1844$$

$$1879$$

$$1965$$

$$2127$$

$$2219$$

$$2256$$

$$2274$$

$$2279$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top