A koriander

2010. 05. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hazánkban bolhafűnek, cigánypetrezselyemnek, koldusborsnak, büdöskapornak és akár zergefűnek is ismerik.

A koriander illóolajat (linaloolt, pinént, limonént, geraniolt) és alifás aldehideket (dekanalt) tartalmaz.

A koriander hatásosan gyógyítja a gyomor- és bélbetegségeket. Megszünteti a felfúvódást, és a kellemetlen gázokat jó eredménnyel távolítja el a hasunkból. Nagyon alkalmas bélféregűzésre is. Megszünteti a telítettség érzésünket. Jól használható székrekedés ellen, és a görcsöket is megszünteti.

Használhatjuk külsőleg is reumás panaszaink kezelésére. Ilyenkor illóolajával dörzsöljük be a fájó testrészünket.

A tudományos vizsgálatok szerint a koriander serkentőleg hat az emésztésre, és gátolja bizonyos káros baktériumok elterjedését a szervezetben.

 A virágát ritkán látjuk!

Belső használatra teáját szoktuk inni.

Frissen daráljunk meg két evőkanálnyi koriandert. Ezt forrázuk le 3 dl forró vízzel, és 10 perc után szűrjük le. Lehetőleg éhgyomorra igyuk.

Székrekedés megszüntetésére vagy görcsös hasfájás ellen rágjunk el 2-3 szem koriandert. Lehetőleg ne együnk többet ennél belőle, mert fejfájást okozhat.

Ételeinknél is bátran felhasználhatjuk a levelét is és a magját is.

Burgonyaleves korianderrel

4 dkg vajat melegítsünk fel és öntsünk hozzá kevés kukoricaolajat. Ebben pirítsunk meg egy közepes fej apróra vágott vöröshagymát. 2 db nagyobb burgonyát tisztítsunk meg, daraboljuk fel és tegyük a hagymához. Fehérborssal, sóval ízesítsük. Tegyünk bele fél kg sárgarépát vékony karikákra vágva, majd tegyünk bele egy csokor friss koriandert, eresszük fel egy liter hús alaplével, és addig főzzük, amíg a zöldség nem lesz megfelelően puha benne. Ha már a zöldség puhára főtt, akkor turmixoljuk össze az egészet. Főzzük fel, és főzzünk bele másfél deci tejszínt, a végén ízesítsük 1 db citrom levével. Tálalás előtt forraljuk újra. Petrezselyemmel díszíthetjük, adhatunk mellé pirított zsemlekockát is.

Jó étvágyat kívánok!

- Németh Ágnes -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top