A megfélemlítés négy eszköze

2008. 04. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Az egyik lényeges módszer a fizikai erőszak, ami azonban nem mindig jelent verést, ütlegelést. Vannak, akik a nő tárgyait rongálják, de sokszor előfordul, hogy a nőt bezárják a lakásba, vagy épp ellenkezőleg kizárják – például éjszaka – az utcára. Maga a verés is sokféle lehet, a skála a pofontól egészen a kínzásig terjed. Megdöbbentő tény, de nem ritka, hogy a nő maradandó fizikai és lelki károsodást szenved.

Minden családban, ahol a nőt bántalmazzák, jelen van az érzelmi bántás is. Ez egy kifinomultabb módszer, nem hagy látványos nyomokat a nő testén, de tudjuk jól, hogy a lelki sérülések lassabban gyógyulnak, mint a testiek. A férj, amikor ezt alkalmazza, igyekszik megkeresni a nő gyenge pontjait, bírálja minden cselekedetét: „te mindig mindent rosszul csinálsz!”, megsérti nőiességében: „hogy nézel ki? Ronda vagy!”, anyaságában: „rossz anya vagy! Elrontod a gyereket!”. Az ilyen hatásoknak kitett nő lassan összeomlik, önértékelése meggyengül, sok asszony már úgy érzi, hogy képtelen lenne a férje nélkül élni, hiszen ő olyan rossz és alkalmatlan mindenre, hogy a férj irányítása és segítsége nélkül nem lenne képes boldogulni.

Lényeges módszer a hatalom átvételére, amikor a férfi gazdasági függőségbe kényszeríti a nőt. Ezt teljesen büntetlenül teheti, hiszen látszólag minden normálisan megy. A közösen vásárolt házat, lakást például a férj nevére íratják – ez nem ellenkezik a szokásokkal –, de ha a nő ki szeretne lépni a kapcsolatból, vállalnia kell, hogy elveszíti vagyonát. Ha gyermekük születik sok bántalmazó férj nem engedi dolgozni feleségét, s ezzel sem vét a szokások ellen, sőt, az odaadó férj szerepében tiszteleg, aki asszonyát ellátja pénzzel. A bántalmazó családokban azonban a férj a pénzért cserébe követelőzni kezd, mondván, „én keresem a pénzt, tehát az van, amit én akarok”. Vannak olyan esetek is, amikor az asszonynak el kell számolni a pénzzel, fillérre pontosan számlával kell igazolnia, hogy mit vásárolt a közértben.

A negyedik módszer a családon belüli nemi erőszak, amely csupán 1997 óta számít bűncselekménynek hazánkban. A kapcsolat elején általában a férfi kedvesen kéri a nőt, hogy tegye meg azt, amit a nő nem akar, később durván, fenyegetőzve, fizikai erőszakot alkalmazva érvényesíti akaratát. A bántalmazó férjet ugyanúgy nem a szexuális vágy hajtja, mint az „idegen szatírt”, csak a korlátlan hatalom átélése iránti vágy. Ez a cselekvés számára csak egy újabb lehetőség arra, hogy bizonyítson önmaga és a másik előtt, hogy megmutassa „ki az úr a háznál”. A nő pedig bábuvá, szexuális tárggyá alakul át, s megtanulja, hogy az ő vágyai, igényei semmit sem számítanak.

A férfi számtalan módon gyötörheti feleségét a szex keretein belül. Lehet, hogy közösülésre kényszeríti, amikor a nő nem akarja, vagy olyasmit követel tőle, ami a nő számára megalázó. Vannak, akik fájdalmat okoznak szeretkezés közben, bántalmazzák a nő intim testrészeit. Olyan eset is előfordul, hogy a férj arra kényszeríti a feleségét, hogy másokkal közösüljön.

Kapcsolódó anyagok:

$$316$$

$$317$$

$$319$$

Kapcsolódó fórum: 

$$f702$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top