A mérgezésekről II.

2010. 03. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Rendkívül sok fajta gomba okozhat mérgezést. Ha tudjuk, hogy a gyermek mérges gombát evett, úgy azonnal hánytassuk meg, majd szállítsuk kórházba. Sajnos a gombáról többnyire csak akkor derül ki, hogy mérges volt, amikor a tünetek már jelentkeznek, ez pedig néha fél-egy nappal az étel elfogyasztása után történik. Ilyenkor csak az azonnali orvosi kezelés segíthet.

Kacsatojásból, vagy kacsatojással készült ételt ne adjunk kisgyermeknek, és a tyúktojást is mossuk meg mindig mielőtt felhasználnánk, a szalmonellafertőzés megelőzése érdekében.

A főtt tésztát annak elkészülése után 1-2 órával lehetőleg fogyasszuk el., különösen nyáron, nagy melegben. Sebes kézzel ne készítsünk gyermekünknek ételt. Alkoholt tartalmazó ételt se adjunk a kisgyermeknek, pl. rumos meggyet, és ha lehet, kisgyermekek előtt ne fogyasszunk alkoholt. Különösen veszélyes időszak ebben az esetben a húsvéti ünnepek, családi ünnepek, esküvők, ahol egyes családokban bocsánatos „bűnnek” tartják, ha egy kisgyermek szeszes italt fogyaszt, pedig az ilyenkor is nagyon súlyos mérgezést okozhat!

Soha ne dohányozzunk olyan helyiségben, ahol kisgyermek tartózkodik!

A kisgyermekekkel előfordul, hogy szétrágnak és lenyelnek cigarettát. Ez ritkán okoz súlyos tüneteket, de előfordulnak görcsök, sőt eszméletvesztés is.

A kisgyermeknél az alkohol nem olyan hatással van, mint a felnőtteknél, viszonylag hamar elveszítik az eszméletüket. A gyermek, amely alkoholmérgezés miatt veszítette el az eszméletét sápadt, kezecskéi lábacskái hidegek, néha rángatózik, vagy görcsöl. Ilyenkor azonnal hívjunk mentőt!

Ha a kisgyermek az eszméletét nem veszítette el, de nagyon rosszul van, akkor adhatunk neki nagyon sötétre főzött cukros teát, és a hánytatás is segíthet.

Két évesnél fiatalabb kisgyermeket ne hánytassunk, mert könnyen félrenyelhet.

A cukor az alkoholmérgezés ellenszere. Így az eszméletnél lévő kisgyermeknek teafőzés előtt is adhatunk kockacukrot.

Ritkán, de előfordulhat a vízmérgezés is. Ilyenkor a víz olyan mennyiségű nitrogénoxiddal szennyeződik, amely a csecsemő számára súlyos méreg lehet. Az sem segít ilyenkor, ha a vizet felforraljuk, és teát készítünk belőle. (A nitorgénoxid ugyanis ettől még a vízben marad.) A mérgezett csecsemő arca, szája kékesszürke, bőre piszkos barna vagy szintén kékes színű lesz, eszméletét is elvesztheti. Ez a mérgezés rendkívül veszélyes: súlyos szervi károsodást, sőt, halált okozhat! Amennyiben eszméleténél van a csecsemő, széntabletta és C-vitamin adása átmenetileg segíthet, de mindenképpen mentőt kell hívni ilyen esetben!

A legjobb a csecsemő italát, ételét szénsavmentes ásványvízből készíteni.

- Németh Ágnes -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top