A mirelitekről

2009. 02. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A gyorsfagyasztási eljárással tartósított zöldség és gyümölcs egy bő évig megőrzi a fagyasztás időpontjában fennálló C-vitamin tartalmának nagy részét. Tehát a téli időszakban vásárolt mirelit készítményekben sokkal több vitamin van, mint a télen és tavasszal kapható úgynevezett friss áruban.

A gyümölcs- és főzelékben leszedés után rohamosan csökken a vitamintartalom, három nap alatt, amíg az áru a termelőtől a fogyasztóhoz kerül, felét elveszíti. Gyorsfagyasztási eljárás esetén  a szedést követő 6-8 órán belül megtörténik a feldolgozás, de legkésőbb egy napon belül. Így három nap helyett csak egy napot áll a zöld áru, tehát vitamintartalmának csak 10-20 %-át veszíti el. Ezért igaz a mondás – „ gyorsfagyasztott áru frissebb, mint a friss”.

A mirelit gyümölcsök fogyasztásával téli-tavaszi hónapokban fedezhetjük C-vitamin-szükségletének jelentős részét.

A mirelit gyümölcsöket hazaérkezésünk után öntsük üvegtálba, fedővel takarjuk le, és felengedés után azonnal fogyasszuk el. Ha csak két személyre készítünk mirelitből édességet, nem szükséges az egész zacskó tartalmát kiönteni, hanem csak a felét, a többit tegyük mélyhűtőbe. Arra ügyeljünk, hogy a felengedés után már nem szabad újra megfagyasztani a mirelit árut.

A mirelit készítményeknek nemcsak táplálkozási értékük magas, hanem sok háztartási munkától kímélnek meg bennünket. Az anyagok konyhakész állapotban kerülnek feldolgozásra, tehát gyorsan elkészíthetők. Kitűnőek a húskészítmények is. Percek alatt készíthetünk ebédet vagy vacsorát a bélszínrolóból, rántott szeletekből, mirelit burgonyából, vagy uborkasalátából, galuskából. A paraj, a zöldborsó, a zöldbab, a vegyes zöldségek szintén gyorsan elkészíthető nyersanyagok. Negyed óra alatt levest, főzeléket varázsolhatunk.

A mirelit áruk vásárlásával kapcsolatban néhány dolgot nem árt megjegyezni:

Nem szabad olyan gyorsfagyasztott élelmiszert használnunk, amely előzőleg már felengedett, és újra megfagyott! A felengedett élelmiszer a levegőn bomlásnak indul, és ha nem kerül azonnal felhasználásra, újra fagyasztás esetén sem alkalmas táplálkozásra. Akkor sem, ha a zacskóból nem vettük ki.

A mirelit áruk fontos szabálya: hogy a „hűtőláncnak” nem szabad megszakadnia. Az áru nem olvadhat fel, csak felhasználás előtt. Ezért figyelmesen vizsgáljuk meg vásárlás előtt a termékeket! Ha például a húsárun barnásvörös foltokat látunk, ne vegyük meg. Nem alkalmas főzésre az az áru sem, amely felpuhult. Ne  tegyük kosarunkba azt sem, amelyen jég, vagy hó nyomok vannak, mert ez arra utal, hogy már egyszer felolvadt, és újra megfagyott.

Ha vásárolunk, mindig a gyorsfagyasztott készítményeket vegyük meg utoljára (különösen meleg időben), hogy ne olvadjon fel, amíg hazaérünk. Az áruk csomagolásán mindig van használati utasítás, amelyet főzésnél, felhasználásnál be kell tartani.

Fontos szabály, hogy mirelitből készült ételeket megfőzve sohasem szabad másnapra eltenni még hűtőszekrényben sem.

 Kapcsolódó anyagok:

$$2560$$

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top