A párkereső anya

2009. 08. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A férfiak jöttek-mentek Ildi életében, munka után fitnesz-terem, pedikűr-manikűr és a sok cicomázás mellett lányára nem figyelt eléggé. A kislány az apukáját idővel egyre ritkábban látta, hiányzott az életéből egy apa-minta és a családi harmónia, biztonság. Ennek hiányát az anya azzal csak fokozta, hogy minden héten más férfit vitt haza. A labilis otthoni lét miatt Petra az iskolában is egyre rosszabbul teljesített. Miután hazaért, inkább bezárkózott a szobájába és a számítógépen beszélgetett a korabeliekkel. Mivel a személyes kapcsolatokban visszahúzódó, különc viselkedésű, könnyen a számítógép rabja lett. Megtanult hazudni az anyjának és miután Ildi elvitte őt az iskolába, Petra azzal az elánnal már fordult is vissza és sietett haza a „virtuális barátaihoz”. Ildi az érettségi előtt eszmélt csak fel, amikor Petra már három tárgyból bukásra állt, és az érettségihez való eljutás is nehézkesnek tűnt. A pszichológus azt tanácsolta, ne tiltsa el rögtön a géptől, mert olyan tragikus következményei lehetnek, ami akár öngyilkossághoz is vezethet.

A történet vázolja a válás után kétségbeesett párkereső anya tipikus jellemzőit. Az persze, hogy az anya próbálja a saját testét-lelkét rendbe tenni, még nem jelenti azt, hogy nem szeretné gyermekét! Viszont tönkreteheti őt anélkül, hogy tudna róla, és már csak akkor eszmél, amikor nagy a baj. Olyan kétségbeesetten keresi azt, akiben újra társra találhat, hogy elfeledkezik arról, aki az egészről semmit sem tehet. A gondok pedig a kamaszkorral együtt bombaként fogják érni az anyát, aki vagy tudja majd kezelni – vagy nem. És általában sajnos teljesen tehetetlen a szülő, amikor ezek a problémák előtörnek.

A párkereső anya az önfeláldozóval ellentétben nem a hiba forrásának, hanem áldozatának gondolja magát, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy kompenzálja a hiányt. Közben pedig elfeledkezik gyerekéről, aki a válás után több figyelemre szorulna. Mivel ezt a figyelmet a gyerek nem kapja meg, olyan viselkedési problémák jelennek meg nála, amivel az egyébként is nehéz kamaszkor még nehezebbé válhat. Nagy lázadások, iskolakerülés, számítógép, cigi, drogok… A szélsőséges viselkedés lesz jellemző rá, ami vagy abban nyilvánul meg, hogy túlságosan visszahúzódó, antiszociális lesz, vagy olyan társaságba keveredik, hogy túlzottan is szociális és lázadásként nem fél majd kipróbálni a „tiltott gyümölcsöket”. Ezzel azt akarja elérni, hogy figyeljenek oda rá, foglalkozzanak vele. Ha ezt a figyelmet nem kapja meg továbbra sem, a problémák végzetes fordulatot is vehetnek.

Megelőzésként a legfontosabb, hogy foglalkozzunk gyermekünkkel. Igen, a válás után nem könnyű új életet kezdeni, de gondoljunk csak bele, nem vagyunk egyedül, hiszen ott van mellettünk az, aki a legfontosabb az életünkben. Mindenképpen pozitív, ha nem hagyjuk el magunkat, de ne essünk túlzásokba! Ha lehet, ne mutassuk be gyerekünknek minden futó kalandunkat, csak akivel már esetleg komolyabban képzeljük a jövőt. Ha pedig tényleg komolyra fordul, vonjuk be őt is a programjainkba, nehogy azt érezze, hogy az új társsal ő mellőzve lesz. Emellett figyeljünk az árulkodó jelekre, beszélgessünk vele sokat. Egy lázadó kamasznál semmi sem rosszabb, viszont a jó a kapcsolatnak az a titka, ha kialakítunk egy kölcsönös bizalmi viszonyt, és partnernek tekintjük őt életünkben.

Végül Ildi is megpróbált sokkal jobban odafigyelni lányára és bár lassan, apró léptekkel, de javult a helyzet. Az évismétléstől végül megmenekült a leányzó, az érettségin is sikeresen túl van, most pedig igyekszik felzárkózni hasonló korú társaihoz. Mert jobb későn, mint soha…

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top