A pattanásos bőr

2008. 11. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokan azt hiszik, a pattanásos bőr csak a fiatalok „népbetegsége”. Pedig ugyanolyan gyakorisággal fordul elő középkorú, sőt akár idősebb embereknél is ez a bőrprobléma. De hogyan is alakulnak ki a pattanások? Milyen okai vannak? Hogyan kezelhetjük? Ezekre a kérdésekre keresünk választ.

Kialakulás: A faggyúmirigyek zsírsavakat termelnek, amelyek a bőrszín felé ürülnek. A faggyú az elhalt sejtek maradványait magával viszi, amikor túltermelődik, a sejtmaradvány ragadós masszája elzárja a pórusokat. Így alakulnak ki a miteszerek. Ezek eleinte apró pöttyöknek látszanak, amikor azonban elfertőződnek,  gennyes hólyag lesz belőlük. Ahogy feszül fájdalmat okoz, és pattanássá  - más néven acne-vé -  alakul.

Okok: A pattanások kialakulásának oka lehet genetikai, hormonális vagy pszichés is. Nem törvényszerű, de akinek szüleinek is pattanásos volt a bőre, nagy eséllyel örökölheti.  Lelki tényezőktől is függ, hiszen stressz helyzetekre a bőrünk is képes reagálni.  A sokszor zűrös lelkületű kamaszoknál ezért alakul ki gyakrabban annyi pattanás. Hormonális hatások miatt (az acne főképp a férfi nemi hormonok miatt alakul ki) a fiúk gyakrabban pattanásosak, mint a lányok.

Kezelés: Sokan beleesnek abba a hibába, hogy miután meglátnak egy pattanást vagy miteszert az arcukon, azonnal nekiesnek és nyomkodni kezdik, szakszerűtlenül. Ez pedig jóval többet árt, mint használ. A másik gond a szakszerűtlenségen kívül, hogy koszos, szennyezett kézzel nyúlnak a gyulladt területekhez. Ez pedig a gyulladás mértékét tovább fokozza. Nyomkodás helyett menjünk inkább kozmetikushoz, hiszen amellett, hogy a kozmetikus szakszerűen kezeli a pattanásokat, még javíthatja is a bőr minőségét i, és csökkentheti a pattanások kialakulását.

Mindenképp érdemes szakorvoshoz fordulni, ha a pattanás begyullad, legfőképp ha az arcon vagy a szem környékén, ha valamilyen gyógyszer mellékhatása kép jelennek meg, vagy ha már minden otthoni kezelés csődöt mondott.

A helyes étrend: Sokáig azt hitték, a pattanások kialakulásának fő oka a csoki, az üdítők, illetve a magas cukor és zsírtartalmú ételek.  Mára azonban világossá volt, hogy noha ezeknek az ételeknek van közük a kialakuláshoz, mégsem ezek a döntőek. Fontos, hogy étrendünk sok teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, sovány tejtermékeket , zsírszegény húsokat, és sok-sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazzon.

Vitaminok és ásványi anyagok: A pattanások megelőzésében nagy szerepe van az A vitaminnak. Kész A vitaminhoz pedig állati eredetű élelmiszerekből, béta- karotinhoz gyümölcsökből, zöldségekből juthatunk. A B2- vitamin bőrünk megóvásához fontos. Hiánya a faggyúmirigyek elzáródásához és gyulladásához vezet. Szintén nélkülözhetetlen a B5 vitamin, hiánya azonban ritkán fordul elő, hiszen ez a vitamin szinte mindenben megtalálható. C- vitamin is szükséges az egészséges bőrhöz, hiszen fokozza a szervezet, így a bőr ellenálló képességét is. Hiányában a bőr elveszíti rugalmasságát és végül megereszkedik. Az E- vitamin a gyógyulásban segít, a D- vitamin pedig a bőr egészségének megtartásáért felelős. Fontos szerepe van még a cinknek, ami az új sejtek képződésében elengedhetetlen.  A réz pedig a kötőszövet képzésében játszik nagy szerepet, továbbá segíti a melanin, azaz a bőr színét meghatározó festékanyag előállítását.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top