A pihenés

2008. 10. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A modern nagyvárosi ártalmak: az ülőmunkával együtt járó tespedtség, a szennyezett levegő, a zajártalom, mind az idegrendszer rovására megy. Ez pedig csak aktív pihenéssel ellensúlyozható. Különbséget kell tenni természetesen a kellemes és kellemetlen fáradtságérzet között.

Bizonyára kellemesen érzed magad te is, a jól végzett munka után, vagy egy hosszú kirándulás után, és kellemetlenül, a megerőltető, az idegeidet erősen igénybe vevő, hosszan tartó elfoglaltságot követően.

A kellemes fáradtság egy kiadós alvással, pihenéssel könnyen pótolható. A kellemetlen fáradtság, amely határos az idegkimerültséggel, alvás útján már nem pihenhető ki, kell, hogy párosuljon más elfoglaltsággal.

Ez a levezető elfoglaltság lehet séta, olvasás, zenehallgatás, vagy egy kellemes este a barátokkal. Ilyenkor feltétlenül kerüld a további feszültséget okozó súrlódásokat a környezeteddel.

Jól teszed, ha egy időre felhagysz a dohányzással – persze könnyű ezt mondani –, és feszültségedet ne fokozd feketekávé ivással, idegcsillapító, élénkítő gyógyszereket csakis az orvosod javaslatára szedj.

Az egyhangú, monoton munka tompítja a szellemi tevékenységet, és szintén okozhat idegkimerültséget. Sok ilyen adottságú munkahelyen – annak előnyeit felismerve –, már alkalmazzák a munkahelyi testnevelést, vagy lehetőséget adnak erre bizonyos sportintézményekben.

 

Ez a módszer rendkívül alkalmas arra, hogy feloldja a monotónia, okozta eltompultságot. Akik egyhangú munkát végeznek, igyekezzenek azt szellemi tevékenységgel ellensúlyozni.

Olvassanak, járjanak moziba, színházba. Számukra hasznosabb a különböző szellemi és testi igénybevételt jelentő tevékenység, túrázás, kirándulás, társasjáték.

Kapcsolódó anyagok:

$$1415$$

$$1149$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top