A problémás bölcsességfog

2010. 04. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A bölcsességfogak felszínre jövetele elkezdődhet már a tizenéves kor vége felé, de a legtöbb esetben a húszas éveink végére bújnak ki. Előfordul, hogy csak szeretnének megfelelően a felszínre jönni, de akadályba ütköznek. A bölcsességfogra szokás azt mondani, hogy ha apró jele is van annak, hogy problémát okozhat, akkor érdemes eltávolíttatni. Hiába életerős és egészséges a fog, ha számos gyulladásos problémát okoz. Sajnos, ha egyszer megjelenik egy tünet, nagy a valószínűsége, hogy bizonyos időközönként újra és újra előjön, akár komolyabb problémákat is okozva.

Legtöbbször a probléma az, hogy nincs elég helye a fognak a kibújásra. Ekkor helyet csinál magának, és a többi fogat összetorlasztja. Az összetorlódott fogak már nem tudnak maguktól visszarendeződni, csak fogszabályzó segíthet ezen a problémán. Ha a bölcsességfog előretörésekor részleges akadályba ütközik, azaz felszínre tud jönni, de az ínyből nem tud teljesen kibújni, akkor úgynevezett tasak marad az íny és a fog között. Ez számos veszélyt tartogathat a jövőre nézve. A tasak alá kórokozó, ételmaradék juthat, és ilyenkor az elfertőződhet, ami heves fájdalommal, rossz szájszaggal és akár szájzárral is együttjárhat. Ebben az esetben a legcélszerűbb eltávolítani a fogat. Maga a gyulladásos állapot igen nehezen szüntethető meg, antibiotikummal kezelhető, és lassú folyamat. Sajnos, a teljes problémát ez sem szünteti meg, csupán a panaszokat csökkenti. Ebben az esetben a fogeltávolítás a megoldás, bár igen fájdalmas, hisz a gyulladt területbe juttatott fájdalomcsillapító sajnos hatástalan.

Előfordulhat az elhelyezkedéssel kapcsolatos probléma is, ekkor a bölcsességfog nem a helyén, hanem annál kintebb jön a felszínre, az arc felé tolódik, vagy elfordul a fogsorhoz képest. Ilyenkor komoly fájdalmat okoz, szinte lyukat harap az arc nyálkahártyájába a rosszul nőtt fog. Rosszabb esetben a bölcsességfog nem tud utat törni magának, hanem bent marad a csontban, és úgynevezett állcsontciszta jöhet létre. Ennek kiindulópontja a fogzacskó. Ez némely esetben súlyos gyulladásokat indít útnak, majd a ciszta növekedése miatt a csontállomány folyamatosan pusztulni kezd, ami spontán állkapocstöréshez is vezethet.

A ki nem bújt fog az állkapocsban idegfájdalomszerű bántalmakhoz vezethet, mivel az itt található idegekhez közel helyezkedik el. Ennek nyomása miatt a fájdalom széles skálán jelentkezhet a sajgótól egészen a hevesig. Mivel a fog még a csontban helyezkedik el, ezért nem lehet egyszerűen kihúzni, műtét szükségeltetik, ahol az ínyt felnyitják, és az állkapocsból eltávolítják a ki nem bújt fogat. Ez az eljárás hasznos, hisz komolyabb problémáktól szabadíthatja meg a bölcsességfog tulajdonosát.

A bölcsességfog előretörése eleve fájdalommal jár, megtartása viszont csak akkor ajánlott, ha van neki elég hely a teljes felszínrejövetelhez, például, ha hiányzik az első nagyörlő fog, és annak helyére tud nyomulni. A bölcsességfog megtartása akkor indokolt, ha szükség van rá rágás közben, és megfelelően lehet tisztítani. Az orvosok azt javasolják, ha eltávolíttatjuk az egyik bölcsességfogunkat, akkor a felette vagy alatta lévő bölcsességfogat is érdemes kiszedetni, hisz annak semmi funkciója nem marad, és ha nem használjuk, nem érintkezik másik foggal, könnyedén tönkremehet.

A bölcsességfog bármikor tör felszínre, probléma forrása lehet, sőt elő sem kell bújnia, hogy fájdalmas tüneteket produkáljon. Érdemes rá odafigyelni, mert komoly gyulladásos problémákat okozhat, amelyek a későbbiekben még komolyabb panaszokhoz vezethetnek.

-TT-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top