A rózsaszín jelentése

2009. 02. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kislány babák színe. A plázacicák színe. A metroszexuális férfiak színe. Veled is előfordult már, hogy egy- egy „cuki” rózsaszín mütyür láttán némi kis émelygést érzel úgy gyomortájékon? Hát igen, sokan vannak ezzel hasonlóan, de náluk is még kevesebben vannak, akik be merik vallani, hogy szeretik a rózsaszínt! Mert a divatban igenis jelen van ez a szín, és ennek milliónyi árnyalata.

Legelterjedtebb árnyalata a bíbor: a bíbor szín összekapcsolható a kék stabilitásával, és a vörös energiájával. A bíbort a magasztossághoz kötik. Ez a szín erőt szimbolizál, a nemességet, a luxust és a becsvágyat. Ez a szín átadja a vagyon és pazarlás érzését. A bíborról színből következtethetünk a bölcsességre, a méltóságra, a függetlenségre, a kreativitásra, a titokzatosságra és a mágiára. Egy felmérés szerint, a kamasz gyerekeknek majdnem 75%-a jobban kedveli a bíbort, mint az összes többi színt. A természetben nagyon különleges színnek számít, néhány ember azonban erőltetettnek érzi. A világos bíbor jó választás női ruházathoz, romantikus és nosztalgikus hangulata van. Az élénk bíbor kedvelt és hatásos szín a gyermekreklámok esetében.  A sötét bíbornak pedig komor, gyászos és szomorú hangulata van, csalódottságot is ki lehet vele fejezni. A rózsaszín egy másik igen elterjedt változata a pink. Az erős, néha már- már kirívó szín, nagyon feltűnő és domináns. Öltözködésben tehát csínján bánjunk ezzel az árnyalattal, hiszen erőssége miatt kevés színnel kombinálható össze. Ezen kevés színek egyike a fehér, de még inkább megfelelő szín a pink- fekete kombináció. Kiegészítőként is csak óvatosan, hiszen az óriás pink színű fülbevaló, vagy harisnya túlságosan befolyásolhatja a stílusunkat. Egy pink sál viszont üdévé varázsolhat egy unalmasnak ható farmer-farmerdzseki összeállítást. Viseljük bártan, de bánjunk vele csínján, a kevesebb több "jelige" ennél a színnél különösen érvényes.

Arra is nagyon oda kell figyelnünk, hogy a rózsaszín, sok más színnel ellentétben saját magával sem mutat igazán jól. Hiszen ha már egy pöttömnyi eltérés is van az árnyalatok között, könnyen nevetség tárgyává válhatunk. 

A rózsaszín vadabb árnyalatait állásinterjúra szigorúan tilos felvenni, a kellemes bíbor szín viszont ajánlott.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top