A soványító diéták

2008. 06. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
Ha ellenőriznénk a panaszt, rendszerint kiderül, hogy az „alig evés” nem szó szerint értendő. Ha az illető nem is vesz részt bőséges lakomákban, de gyakran torkoskodik; kóstolgat, egy kocka csokoládét eszik, egy kis vajas kenyeret tízóraizik, éppen csak egy falatot bekap valamiből. Ha összeadnánk ezt a sok kis apró falatocskát, rögtön rá is jöhetünk a hízás okára. Attól is nagyon sok ember hízik, hogy hajlamos a hízásra, úgynevezett belső elválasztó mirigyei esetleg kórosan működnek. Az emberi mirigyek; a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy stb. váladékokat termelnek. Ezek a váladékok beömlenek a szervezetünk belsejébe. A mirigyek váladékainak igen fontos szerepük van. Akár több, akár kevesebb a váladék a szükségesnél, kóros állapotokat idéznek elő. Soványító kúrára akkor van igazán szükség, amikor a hízás oka a hízásra való hajlam, vagyis a belső elválasztású mirigyeink nem működnek megfelelően. Mi a soványító kúra lényege? Az, hogy olyan tápanyagokat fogyasszunk, amelyektől jóllakunk ugyan, amelyek azonban nem táplálóak, amelyeknek a kalóriaértéke csekély. A soványító kúrák alapelve az, hogy az étrendet minél kisebb kalóriaértékű anyagokból állítsuk össze!!! Kalória érték dolgában első helyen a zsírok és a cukrok állnak, a fehérjeanyagok kalóriaértéke viszont csekély, mert a fehérjék a legkomplikáltabb tápanyagok, azokkal a legnehezebben tud megbirkózni a szervezet, azokat a legkevésbé tudja maradéktalanul elégetni. A fentiekből következik, hogy a bő fehérjetartalmú anyagoknak, tehát különösen a húsoknak, a tojásnak, stb. nagy szerepe jut a soványító kúrákban. A húslevesnek kalóriaértéke alig van, de annál több van a levesbe főzött tésztának. Az üres húsleves bátran fogyasztható, sőt: minthogy a húsleves jelentősen csökkenti az étvágyat, a soványító kúrában előnyösen használható. A húslevest azonban szűrjük át szalvétán, ily módon ugyanis zsírtalaníthatjuk. A húsok közül azokat kell adnunk, amelyek kevés zsírt tartalmaznak. Tehát az elkészítésükhöz kevés zsírt igénylő és sovány húsokat. Az elkészítési módok közül legelőnyösebb a főzés, és a roston sütés. A főzelékek közül kerülendők a lisztes főzelékek, a bab, a borsó, a lencse, valamint a burgonya. Megfelelők a káposztafélék, amelyek gyorsan keltik a telitettség, a jóllakottság érzését. A főzeléket sós vízben kifőzve, angolosan, rántás nélkül kell elkészíteni, a megengedett zsír vagy vajmennyiséget pedig utólag kell hozzáadni. A tészta és cukor teljesen mellőzendő, különösen a főtt tészta. Sovány sajtokat, eidami, parmezán, szabad fogyasztani. Nagyon alkalmas táplálék az alma. Cukor helyett édesítésre szacharint használjunk. Fontos, hogy az ételeket milyen sorrendben tálaljuk, mert az a cél, hogy a soványító diétás minél hamarabb lakjon jól, mégpedig olyan ételekkel, amelyek csekély tápértékűek, hogy azokból a fogásokból, amelyeknek a tápértéke (hizlaló értéke) már nagyobb, kevéssel is beérje. Kezdjük tehát az étkezést a sajttal, és az almával. Kenyér helyett kétszersültet, levegős kekszet, levegőkenyeret fogyasszon az-az ember, aki soványító kúrán van. Olyan kenyeret fogyasszon, amelyekben a legkevesebb a liszt, vagy nem is lisztből készül. Íme egy minta diéta, melynek alapján alkalmas étrendet állíthatunk össze a soványítókúra céljaira. Reggeli: 2, 5 – 3 deci tea, citrommal és szacharinnal, 2 db levegőkeksz, - vagy kétszersült – öt deka marha párizsi. Uzsonna: egy-két darab alma. Ebéd: szeletekre vágott alma, sajttal, három deci átszűrt húsleves, 10 dkg rostonsült hús angolos kelkáposztával, feketekávé. Uzsonna: tea, 1-2 lágy tojás egy kétszersülttel Vacsora: 10 dkg sovány hús hidegen, 25-30 dkg angolosan készített zöldbab, feketekávé. Ha valaki ezt a rendszert betartja, nem kerül sor kínos, szigorított soványítókúrára, koplaló és büntető napokra. Ha valaki kíváncsi a szigorított kúrára, abból is bemutatunk kettőt az alábbiakban: Tejnap: Egész nap nem fogyaszthatunk többet, mint 1 liter tejet. Óránként 1-1 decit. Ezt a kúrát lehetőleg ágyban fekve tartsuk… Vegetáriánus soványító kúra: Reggeli: tea, szacharinnal, 1 db kétszersült, 1 gramm vaj, 1 alma Ebéd: húsleves 1 tojással, 20 dkg paraj, 10 dkg főtt burgonya, 20 dkg almakompót. Vacsora: 50 dkg spárga, 1 db kétszersült, 2 dkg vaj.


Szerző

donna.hu



Scroll to Top