A száraz bőr

2008. 11. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sokan azt gondolják, igazán problémás bőrnek a pattanásos, zsíros bőr számít. Ennél sokkal kellemetlenebb tünetei vannak a száraz bőrnek, és nehezebben is kezelhető. A szárazság nem csupán bőrtípus kérdése, hanem az életmódunkon és külső környezeti körülményeken is múlhat.

Nem csak esztétikai kérdés a száraz bőr, hanem bizony nagyon kellemetlen is tud lenni. Könnyen hámlik, feszül, érzékeny és viszket. Ez abból adódik, hogy a bőrben található faggyúmirigyek kevés zsiradékot termelnek. A zsír- és vízhiányos bőr pergamen színű, sápadtnak látszik.

Vannak, akik csak hideg időben, a fűtés elkezdésénél veszik észre, hogy bőrük feszül, húzódik, míg mások nyáron, a légkondicionáló használatakor és a napfénytől szenvednek ettől. A száraz levegőjű lakás mindenképpen a száraz bőr kialakulásának egyik fő forrása. Könnyen védekezhetünk ellene, ha otthonunkban sűrűn párologtatunk, akár csak vizet, de illóolajokat is. Sokat segít az is, ha szobanövényeket helyezünk el a szobában, hiszen ezek friss oxigént termelnek.

Tisztában kell lennünk az általunk használt kozmetikumok összetételével is. A száraz bőrűek nem használhatnak alkohol tartalmú készítményeket, hiszen ezek csak tovább szárítják a bőrt. Ezen okból kerüljük a szappan, valamint a folyékony szappan használatát is. Próbáljuk meg kiiktatni azokat a készítményeket is, melyek emulgátort tartalmaznak. Ezek ugyanis leoldják a szennyeződést, ugyanakkor meg is kötik azt, és a kosszal együtt a zsírréteget is eltávolítják. Így a bőr vizet veszít, és védtelen lesz a környezet káros hatásai ellen. Nem mindegy azonban, hogy bőrünk szárazságát víz, vagy zsír hiánya okozza. Ezt pontosan csak kozmetikus vagy bőrgyógyász tudja megállapítani. Ha csak vízhiányos a bőrünk, nincs szüksége zsíros készítményekre, elég egy száraz bőrre való hidratáló krém is.

A száraz bőr kialakulásának másik fő oka a vitaminban, ásványi anyagokban szegény táplálkozás, a kevés folyadékbevitel, a dohányzás, és a rendszeres alkoholfogyasztás.

Esztétikailag a száraz bőr nem szép látvány. Hamarabb megjelennek a ráncok, a bőr öregedni kezd. Az öregedő bőr kevesebb faggyút termel, így veszít rugalmasságából, berepedezik, kiszárad, viszket és erősen hámlik.

A száraz bőr önmagában nem betegség, csupán kozmetikai probléma. Könnyen megbetegedhet azonban (allergiás tünetek, gyulladás) , ha nem figyelünk rá eléggé, és kezdjük el időben kezelni. Könnyen érzékeny lehet az olyan mindennapi kozmetikai cikkekre, mint a dezodor vagy parfüm. Ezek bejutnak a sejtekbe, izgatják a bőrt és a hámsejtek elhalásához is vezethet.

A vashiányos állapot, az emésztőszervi, autóimmun és a hormonális betegséges általános kísérője a száraz bőr. Továbbá az anorexia és a pajzsmirigy alulműködés tünete is lehet. Fontos azonban a megelőzés! Ha figyelünk az étrendünkre, a folyadékbevitelünkre, és arra, hogy állandó páratartalmat biztosítsunk otthonunkban, elkerülhetjük a száraz bőr okozta kínokat.

Ha  a száraz a bőrünk, kerüljük az alkoholos tisztítókat, illetve használjunk zsíros vagy hidratáló kenőcsöket, pakolásokat, fogyasszunk sok ásványvizet, és kérjük kozmetikusunk segítségét.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top