A székrekedés

2008. 07. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Gyógyítása: A székrekedést előidéző körülményeket kell elsősorban gyógyítani. Tanácsos a beteget rendszeresen, és naponként mindig ugyanabban az időpontban elvégzendő székürüléshez szoktatni. Ülő életmódot folytatók sétáljanak sokat! Belső gyógyszereket lehetőleg kerüljük. Viszont van néhány étel, amely segíti a bélmozgást, elsősorban a gyümölcsök (vigyázat, a banán éppen ellenkező hatást vált ki!). Az éhgyomorra ivott hideg víz, hideg ülőfürdő is gyakran jár eredménnyel. Sikeresen használható ezenkívül a hasmasszázs, Zander-gimnasztika, de bármely testmozgás is.

Zander-fitness.

A bélszűkületet számos tényező okozhatja. Így béldaganatok és hegek, a belet elzáró különböző képződmények, mint például a besűrűsödött bélsár, epekő, stb. Okozhatja a bél csavarodása, vagy betüremlése egy másik bélrészletbe. Vagy összenyomhatja a belet kívülről valami daganat. Végül bélhűdés, a bélidegrendszer zavara is előidézheti.

A tünetek lassan vagy hirtelen fejlődnek. Uralkodó tünet a székrekedés, mindaddig, amíg a teljes bélelzáródás be nem következik. Ha bekövetkezett, a beteg nem képes székletet üríteni, és a bélgázok sem távoznak el. Az arc beesett, a végtagok hűvösek, az ütőérlökés szapora, a has puffadt, a hőmérséklet  a normális alatt van. A legjellemzőbb tünet, hogy a betegek felböfögnek, csuklanak, vagy hánynak. A teljes bélelzáródás tartama néha egy-két nap, máskor egy-két hét.

Nagyon oda kell figyelni az ilyen betegre! Szerencsére általában meggyógyulnak, néha a bélelzáródás magától is megszűnhet, de érdemes orvoshoz fordulni! A bélelzáródás tüneteinél gondolhatunk arra is, hogy egy külső sérv elzáródott.

Gyógyítása: Hashajtókkal lehet próbálkozni, és nagy mennyiségű beöntéssel. Csuklás vagy hányás jelentkezésekor a hashajtó alkalmazását nyomban meg kell szüntetni. Ilyen tünetek észlelésekor a beteget azonnal orvoshoz kell szállítanunk!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top