A szépség evolúciója

2010. 08. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szépség napjainkban az egyik legjobban jövedelmező árucikk. Egész iparág foglalkozik azzal, hogy a nők minél szebbek legyenek. A lábujjak körmétől egészen a hajszálak végéig termékek egész sora kínálkozik, hogy minél jobban kiemelje legvonzóbb formájukat.

De vajon honnan ered ez a mánia? Sokak szerint a szépség hajszolása is a globalizáció egyik eredménye, de úgy tűnik, az evolúciós kutatások ezt nem támasztják alá. Még maga Darwin, az elmélet ősatyja is foglalkozott a kérdéssel. Kutatásokat végzett, melyekben arra kért misszionáriusokat és etnográfusokat, hogy írják le, az általuk ismert népcsoportokban milyen tulajdonságok számítottak szépnek. A kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy vannak általánosan érvényes szabályok a szépségre vonatkozóan, amelyek nem térnek el hangsúlyosan a különböző népeknél.

A férfiak, úgy tűnik, nagyobb figyelmet szentelnek a nők fizikai megjelenésének, mint fordítva.  A fiatalság alapkritériumnak mondható, hiszen evolúciós ösztöne a férfit arra sarkallja, hogy minél termékenyebb nőt válasszon maga mellé, aki majd a legmagasabb számú és legéletképesebb utódot szülheti. A nők alkata is fontos tényező a párválasztáskor, bár ez már jobban eltér a különböző kultúrák között. Például a színes bőrű férfiak a teltebb hölgyeket részesítik előnyben, míg a fehér bőrűek a karcsúbbakat. A természeti népeknél általában hátrányban vannak azok a nők, akik túl soványnak bizonyulnak, mert nem tartják őket elég termékenynek. A vékony testalkat alultápláltságot sugall, ami az utódnemzés szempontjából negatívum. Ezzel szintén komoly ellentétben áll a nyugati világ soványság- kultusza, ahol a túlsúly negatív tényező.

A mellek és a fenék azonban újabb közös pont a kultúrák között, hiszen a dús keblek és a gömbölyű fenék a világ minden táján egyértelműen szépnek számít. Ennek oka, hogy mindkettőért a női hormonok magas szintje felel. Hasonlóságot mutatnak a női arcról alkotott elképzelések is. Egy teszt során férfiakkal kirakattak egy női arcot úgy, hogy a szemek, orrok és szájak fotói különböző életkorú nőktől származtak. Az eredmény szerint a női arcok átlagéletkora 25 év körül volt. A szájaké 14 év a szemeké pedig 11.  Kiderült, hogy fontos a telt, nőiesebb ajak és a nagy szem, tehát az ideális arc a nőies és a gyermeki vonások keveréke lett.    Érdekesség, hogy a férfiak párválasztását az is befolyásolja, hogy az adott nőben milyen magas a férfi nemi hormon szint. Természetesen valamennyinek kell lennie, hiszen a nők libidójának is ez a motorja, de a túlzott férfihormon-termelés jelei (szőrösödés, agresszivitás) negatívan befolyásolják a férfiakat, a magasabb férfihormon szint ugyanis kockázatot jelent az utódra nézve (pl: allergiára való hajlam). Továbbá a magasság is igen fontos, hiszen az alacsonyabb nőknél általában gyorsabb a nemi érés, a magasaknál viszont lassabb lefolyású. Mindezek mellett azért találkozunk kiemelkedően eltérő szépségideálokkal is a világon. Gondoljunk csak azokra a szokásokra, melyek a női test agresszív deformálásával járnak, ilyen az afrikai Murszi népcsoport, ahol a nők hatalmas agyagtányérokat raknak alsó ajkukba, ezzel téve magukat vonzóbbá a férfiak számára.

Ez a nyugati ember számára extrémnek tűnő szépségideál nem egyedülálló. A kínai zsugorított „aranylótuszláb” vagy a thaiföldi hosszú nyakú asszonyok is a szépség jegyében viselik el a testük deformálásával járó nehézségeket. Ennek evolúciós magyarázata, hogy azok a nők, akik hajlandóak ezeknek a hosszadalmas és sokszor nagyon fájdalmas eljárásoknak alávetni magukat, engedelmességet sugallnak a férfiak felé, ami a természeti népeknél nagyon fontos szempont párválasztáskor, illetve ezeknek a fájdalmas átformálásoknak egyfajta házasságtörést meggátló funkciójuk is van. Ezek biztosítják, hogy az asszony nem megy el a háztól, amíg a férje esetleg vadászik.

A szépség tehát nem csupán egy a globalizálódott világ termékeiből, hanem mélyen gyökerező, ősi ösztön. A megfelelő külső és az ezt reprezentáló belső tulajdonságok elérése minden kultúra nőinek alapvető szükséglete és szoros összefüggésben áll az utódszülés vágya utáni evolúciós ösztönnel.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top