Szegedi Szabadtéri 80-szor

2010. 08. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Szabadtéri Játékok országszerte ismert rendezvénysorozat. Évek óta belföldről és külföldről egyaránt érkezik a közönség, hogy a térség egyik legnagyobb szabadtéri színpadán megtekintsék a legnépszerűbb és legismertebb darabokat. A Szabadtéri Játékok története egészen 1931-ig nyúlik vissza, amikor is június 13-án megtartották az első előadást a Fogadalmi templom lábainál. A szabadtéri színpad ötlete 1926-ban Juhász Gyulában merült fel, amit 1931-ben végül Hont Ferenc valósított meg Klebelsberg Kunó kultuszminiszter támogatásával. Azóta minden évben megnyitja kapuit a szabadtéri színház. Ez alól csak a II. világháborút követő húsz év jelentett kivételt.

A játékok történetének legelső darabja Madách: Ember tragédiája című műve volt. Azóta ezt a prózai művet már 16 évadban láthatta a közönség. Éppen ezért a játékok vezetősége most úgy döntött, hogy a 2011-es jubileumi évet ezzel a darabbal fogja megnyitni. A hagyományoknak megfelelően jövőre lesz még opera, operett és musical is. Mindmáig sikeres, kiemelkedő művek. Az ember tragédiáját Lehár Ferenc Víg özvegye fogja a színpadon követni. A gyakran játszott operettel azt a sort kívánják folytatni, melyet az elmúlt években a Csárdáskirálynővel vittek színre. Az opera műfaját jövőre Kerényi Miklós Gábor Carmenje fogja képviselni továbbjátszásként. Az idei évadban debütált darab eddig csak kiváló kritikákat kapott mind a közönségtől, mind a szakmától, így remélhetőleg biztos befutó lesz a szegedi égbolt alatt jövőre is. 2011-ben a musical bemutató a Valahol Európában lesz, Dés László, Nemes István, Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter alkotása. A darab nem csak azért kerül színpadra, mert hatalmas népszerűségnek örvend, hanem azért is, mert jövőre Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke, így a musical plusz jelentést is fog hordozni a közönség számára.

Kevesen tudják, hogy a Szabadtéri Játékok nem csak a Dóm téri színpadot jelenti, hanem az újszegedi színpadon megrendezett előadások is a játékok részét képezik. Jövőre Újszegeden egyfelvonásos operák – Puccini:Gianni Schiccih, Vajda: Márió és a varázsló és a Darvasi László művéből készült Popey című zenés játék kerül majd színpadra. Utóbbi zenéjét Pierott, a dalszövegeket pedig Ganxsta Zolee írta.

A Szegedi Szabadtéri Játékok a Dóm téren egy kihagyhatatlan kulturális élmény. A püspöki palota és az árkádok által körülölelt színpad előtt több emelet magasságban húzódó lelátókon ülve évről-évre világhírű darabokat láthatunk megelevenedni a szemünk előtt az ország legjobb színészeinek és rendezőinek adaptációjában. Mikor lenyugszik a nyári nap és feljönnek a csillagok, akkor a fanfárok megszólalása jelzi az új nyári színházi évad kezdetét Szegeden. Ha 2011-ben ti is szeretnétek ott lenni az egyik előadáson, akkor már érdemes lesz karácsony előtt beszerezni a jegyeket, mert a legjobb helyek gyorsan elkelnek minden évben.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top