A szerelem gyógyító ereje

2009. 09. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy harmonikus párkapcsolat erősíti az immunrendszert. A fertőzéseket könnyebben védi ki és küzdi le a szervezet. Az Ohioi állami egyetem tudósai ezt igazolták hosszú éves megfigyelésekkel. A stockholmi egyetem hormonkutatói arra is rájöttek, hogy egy harmonikus együttélés esetén még az érelmeszesedés is vissza tud fejlődni.

A szerelem csodálatos gyógyító szer, amely gyakran erősebb hatású, mint a gyógyszerek. „Az agyunk neurobiológiailag jó szociális körülményekre van beállítva,” állítja Joachim Bauer professzor, egy Freiburgban élő pszichiáter. Arra figyelmeztet, hogy a bensőséges szociális kapcsolatok hiánya sok lelki betegség kiváltó oka lehet.

A magányosság éppen olyan nagy rizikófaktor egészségünk számára, mint a dohányzás, magas vérnyomás, túlsúly vagy a testi aktivitás hiánya. Ezen kívül a szeretet elősegíti a gyógyulás folyamatát is. A kedves szavak csillapíthatják a fájdalmat és elősegítik az agy anyagcseréjét. A partner által végzett masszázs is gyógyító erejű.

Fejfájás esetén: ujjainkkal simogassuk párunkat 30 másodpercig szemöldöke alatt orrától a halántéka felé. Stressz esetén a fekvő partner hasát egy percen át simogassuk az óramutató járásával megegyező irányba. Kimerültségnél helyezzük kezünket az alsókarra, és gyors erőteljes fel- és lefelé irányuló mozdulatokkal a válláig simogassuk.

Annak is szerencséje van, akinek igazi barátja van, állítják az „okosok” - Legyetek hatan barátok! mondja a „varázsképlet”, mert ez a szám a hasonló beállítottságúak  között számít optimálisnak, - tartja a svéd kutatónő Maria Nordin egy 10000 résztvevővel folytatott tanulmány után.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top