Illene, hogy tudjunk kulturáltan étkezni!

2009. 09. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Lehetünk vendégségben, üzleti vagy baráti társaságnál ebédre vagy vacsorára hivatalosak, minden esetben először mossunk kezet. Igaz, ez egyértelműen hangzik, mégis sokan kihagyják, hisz úgy gondolják, ha úgyis evőeszközzel esznek, akkor úgysem fogják meg az ételt, így minek kezet mosni? Az evőeszközök áttörölgetése pofátlanság, hisz ezzel tudatjuk a vendéglátóval mi a véleményünk a tisztaságról. Vendéglőben viszont, ha rákényszerülünk erre, akkor fogadjuk meg, hogy elkerüljük ezután a helyet.

A kanalat leves fogyasztása közben sose merjük tele, lehetőleg szürcsölés nélkül együnk, és ne kavargassunk vele. A leveses tányért ne döntsük meg, inkább hagyjuk benne az utolsó kanál levest. Előtte lehet aperitifet inni, de közben semmilyen folyadékot.

Általában késsel-villával fogyasztjuk a többi fogást, mely során a kést a jobb, a villát pedig a bal kézben kell megfogni. Ha valakinek gondja van használatukkal, akkor ajánlott az otthoni gyakorlás.

Étkezés során a könyökünket az oldalunkhoz zárjuk és ne kalimpáljunk vele. Használt evőeszközünket ne az abroszra tegyük, hanem keresztbe a tányérba, mellyel azt is jelezzük a pincérnek, hogy még folytatni kívánjuk az étkezést, de az egymás mellé helyezett evőeszköz azt jelenti, hogy már végeztünk.

Ha tálból vesszük ki a húsokat, akkor azt ne a saját villánkkal tegyük, hanem a vendéglátó által előre odakészített szedőeszközökkel. Ilyen esetben előre válasszuk ki azokat a „falatokat”, melyeket szeretnénk megenni, hiszen amit már egyszer megérintettünk, azt illetlenség otthagyni. Téves hiedelem az, hogy a szárnyas húsokat kézzel is meg lehet fogni, ez csak akkor megengedett, ha úgy tálalják fel a combot, hogy a vége alufóliába van csomagolva. Viszont kézzel fogyaszthatjuk a rákot, a gyümölcsöket – ha az nincs feldarabolva – a pogácsát, a szárazsüteményeket, a péksüteményeket, a szendvicseket és a főtt kukoricát.

A sótartóba ne nyúljunk kézzel, késünk hegyével, vagy kiskanál segítségével ízesítsükételünket. Tény, hogy az asztalra oda van készítve a fogpiszkáló is, de az illemszabály szerint gusztustalan látvány, ha valaki a fogai közül próbálja kipiszkálni az ételmaradékot. Kezünk és szánk megtörlésére a szalvétát használjuk és ne az asztalterítőt.

A kenyeret ne harapjuk, hanem törjük úgy, hogy a lehető legkevésbé morzsolódjék. A szaftot ne töröljük ki kenyérrel a tányérból, bármennyire is jólesne, mert ez nemcsak illetlenség, de a vendéglátóknak ez azt sugallja, hogy kevés volt a tálalt étel, így éhesek maradtunk.

Napjainkban a gyorséttermek gomba módra szaporodnak, ahol gyakran evőeszköz nélkül, a kezünkkel fogjuk meg a hamburgert, a sült krumplit, és pár perc alatt jól is laktunk, de egy ilyen helyen is megadhatjuk a tiszteletet azzal, hogy kultúráltan étkezünk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top