A színjátszás nagyasszonya

2010. 05. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

1893. május 19-én született Bajor Gizi színművésznő, aki 1948-ban kapta meg az első Kossuth-díjak egyikét.





Apai nagyapja Bem tábornok vezérkari tisztje, nagyanyja von Weis és Hortenstein báróné volt. Ő volt a két világháború között Magyarország legnagyobb színésznője, körülötte forgott az egész színházi világ. Az ő személyére írták ki a Nemzeti Színház műsorát (ahová rögtön a Színművészeti Akadémia elvégzése után felvették.) A színházigazgatók rajongtak érte. A festők le akarták festeni, a szobrászok meg akarták mintázni. A belvárosi ruhaszalonok versengtek értek, hogy az ő általuk tervezett ruhadarabokban jelenjen meg. Ő maga volt a divat.



 












 



Gobbi Hilda színművésznő így emlékezett meg róla: „Bajor Gizi a szépség apostola volt, és a színpad függönye nála talán csak a halálával gördült le. Egyszer azt mondta magáról: Minden este meghalok mint kokott, hogy aztán reggel, mint királynő ébredjek fel újra."
















Pályatársai szerint valójában a színházban élt igazán, az életben inkább csak játszott.

Mindenkinek tetszeni akart, látványosan flörtölt. Háromszor ment férjhez, de hírbe hozták Tamási Áron íróval, Horthy Miklós kormányzóval. Első férje Dr. Vajda Ödön ügyvéd volt, majd Zilahy Lajos regényíróval esett szerelembe, akivel nem házasodtak össze. A féltékenység megmérgezte szerelmüket, a színésznő egyre többet mutatkozott későbbi férje, Paugner Ferenc, a Földhitelbank igazgatójának oldalán. Harmadik férje Dr. Germán Tibor gégeorvos professzor volt.



Bajor Gizi közismert volt segítőkészségéről és jótékonykodásáról: szegény festők és szobrászok megsegítésére műterem-aukciókat szervezett. A háború alatt budai villájában kibombázott családtagokat, katonaszökevényeket bújtatott. Férjét, Dr. Germán Tibort is itt rejtegette, akit a náci törvények szerint deportáltak volna.



A művésznő halála drámába illő volt: 1951. február 12-én férje - abbeli félelmében, hogy feleségét agydaganat miatt előbb süketség, majd biztos halál fenyegeti - morfiuminjekcióval megölte, majd önmagával is végzett.



 
















Szörényi Éva, Gobbi Hilda és Mészáros Ági a művésznő ravatalánál,



1951 februárjában.









Otthonában Gobbi Hilda kezdeményezésére először emlékszobát, majd emlékmúzeumot létesítettek.



- Szűcs Ágnes -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top