A szoptató kismama életmódja

2008. 12. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szoptató kismama helyes táplálkozása nem okoz nagy anyagi megterhelést. Nincs szüksége luxusételekre, vagy különlegességekre. Nincs olyan étel, vagy ital, amelyek a tejelválasztásra valamilyen kiemelkedően kedvező hatása lenne, amelyet tehát okvetlenül erőltetni kellene. Szokás különböző ételeket, italokat (rántott levest, tejet, sört) ajánlani. Ha az édesanya szereti, fogyassza ezeket, de ha nem, akkor ne erőltessük. Legjobb a kiegyensúlyozott étrend, amely kellő arányban tartalmaz állati és növényi eredetű élelmiszereket.

A tejtermelésnek egyébként nem tesz jót, ha az édesanya túlságosan elhízik. Mindössze arra kell törekednie, hogy a szoptatás időszakában megtartsa a súlyát, ne fogyjon.

Minthogy a szoptató édesanya a szoptatással folyadékot veszít, általában több italra, illetve folyadékra van szüksége, mint a nem szoptató anyukáknak. De nem többre, mint amennyit kíván! Sőt a túl sok folyadék fogyasztása − furcsán hangzik −, de csökkenti a tej mennyiségét.

Sokszor felmerül a kérdés: mit nem ehet vagy ihat a szoptató édesanya? Mi az, ami az anya szervezetéből átkerülhet a tejbe az ártalmas lehet a csecsemőre? Ilyen étel nincs. Az előfordul, hogy egyik-másik ételt az édesanya nem eszi szívesen, nem emészti jól meg, s ettől kellemetlen lesz a közérzete. Ezt rendszerint megérzi a csecsemő is: nyugtalanná, síróssá válik. Ha tehát az édesanya észreveszi, hogy egy ételnek rossz az utóhatása, ne fogyassza.

Arra a kérdésre, hogy ártalmas-e a dohányzás, azt kellene mondanunk, hogy minden a mértéktől függ. Az erős dohányzás nagyon nem jó, mert a sok dohányfüstből sok nikotin kerülhet át a tejbe, ami azután árt a csecsemőnek. Ezek szerint néhány cigaretta elszívását nem kellene feltétlenül károsnak tekinteni. De!!! A dohányos ember nem tud mértéket tartani, a dohányzásban, ezért le kell mondani róla, legjobb, ha a szoptató édesanya egyáltalán nem dohányzik!!!!

Ugyanez vonatkozik a kávé, és még inkább az alkohol fogyasztására is.

Gyógyszert ne szedjen a kismama, az orvos tanácsa nélkül, mert elég sok gyógyszer a tej közvetítésével átkerülhet a csecsemő szervezetébe. Vigyázni kell, pl. a hashajtók szedésével is. Nemcsak azért, mert ezek egyike-másika átjut a tejbe, amitől a csecsemő hasmenést kaphat, hanem azért is, mert a túl erélyes hashajtás nagy folyadékveszteséget okoz, s emiatt csökkenhet a tejtermelés.

A szoptatás sikerét erősen befolyásolja az édesanya egyéb életmódja is. A kimerítő  nehéz munka e szempontból nagyon hátrányos. Arra is gondolni kell, hogy ugyanilyen káros a feszült életmód, a túlzásba vitt szórakozás, az éjszakázás is. A szoptatás látja kárát, ha az anya nem alszik eleget.

Az is kétségtelen, hogy a szoptató kismamának sokkal több pihenésre van szüksége, mint másoknak. A pihenés azonban le legyen azonos a lustálkodással, amely inkább árt, mint használ a tejelválasztásnak. A munka, és pihenés célszerű elosztása a fontos, szóval az ésszerű életbeosztás. Ez az, amire az édesanyának elsősorban törekednie kell.

Az idő helytelen kihasználása, s aztán az ideges kapkodás, a hajszolt utazás többet árt a tejelválasztásnak, mint maga a munka, még ha az nem is éppen könnyű.

Lehetőleg az édesanya legyen sokat a levegőn. Amikor teheti, napozzon, de ne vigye túlzásba. Az észszerű, nem túlzott sportolás is hasznos, de kerülje az ugrálással, futással járó mozgást, és mindenképpen viseljen jól tartó, rugalmas melltartót. Fordítson gondot a testápolásra is, használjon naponta kétszer mellápoló balzsamot. A fejést is krémes kézzel tanácsos végezni, hogy ne nyúzzuk tovább az amúgy is igénybe vett bőrt. A patikában kapható silicea homeopátiás golyócska segít megőrizni bőrünk rugalmasságát. Nem drága és a babának sem árt.

Aki odafigyel magára is, annak nem kell attól félnie, hogy a szoptatás alatt eldeformálódik a melle. Persze sosem lesz olyan, mint tizenévesen, de sokat tehetünk mi magunk azért, hogy a körülményekhez képest elégedetten nézzünk a tükörbe.

Kétségtelen, hogy a csecsemő gondozása és táplálása, ha minden szükséges dolgot megteszünk – sok munkát és sok időt vesz igénybe. Az édesanya tehát kénytelen lesz csökkenteni más irányú kötöttségét otthon is, házon kívül is. Rendkívül fontos, hogy egyensúlyt, összhangot teremtsen a különböző elfoglaltságai között. Ha hajszolja magát, ha egyiket sem tudja megnyugtatóan ellátni, annak idegzete és testi ereje látja majd kárát. Ezt pedig a szoptatás, végeredményben tehát a csecsemő sínyli meg.  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top