A Te döntésed, csak tudd mivel játszol!

2008. 12. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy cikkben nyilvánosan kért elnézést a The Independent brit napilap, amiért 10 éven át kampányolt  a kannabis elfogadása mellett!

A lap álláspontját egy nemrégiben kiadott brit kutatás eredményei változtatták meg. Az adatok szerint például csak tavaly 22 ezer marihuánafüggőségben szenvedő embert kezeltek Nagy-Britanniában, akiknek csaknem a fele 18 év alatti. A magyar szakértő szerint a szakmában régóta tudott, hogy a marihuána sokkal veszélyesebb, mint gondolnák. A The Independent című brit lap 10 év után úgy látja, tévedett. Ezt pedig a kutatási eredményekre alapozza, amelyek szerint a marihuána függőséget, emellett sok esetben skizofréniát okoz.

A magyar szakember szerint ez csak a nyilvánosság számára újdonság. Stemler Mihály mentálhigiénés szakember azt mondja, hogy a szakma már ennél sokkal hamarabb bizonyította, hogy a marihuána függőséget okoz. A szakember évek óta foglalkozik drogfüggő fiatalokkal. Egyik vendége tizenévesen napi nyolc gramm füvet szívott el. Ez évente csaknem hatmillió forintnak felel meg. A fiatalember egy éve leszokott, de tönkrementek az izületei, és nehezen tud bármit is megjegyezni. Emondása szerint amit régen egy óra alatt megtanult, ahhoz most öt óra kell.

A hatvanas évek hippikorszakában a marihuána hatóanyagtartalma 10-12 százalék volt. Azóta ez megduplázódott. Az első 23 százalékos THC tartalmú füvet éppen egy magyar társaság állította elő, és Szeged Skunk névre keresztelte.

De ma már nem ritka, hogy a cserépben nevelt marihuánát LSD-vel vagy éppen kokainnal, vagyis sokkal durvább kábítószerekkel oltják be. Az egyre erősebb hatóanyag-tartalmú fű pedig sokkal súlyosabb gondokat okozhat.

Egyre inkább bizonyítottnak látszik, hogy a marihuána fogyasztása az arra érzékenyeknél skizofréniát okoz. Nem akarok most statisztikákat idézni, csak egy dologra hívnám fel a figyelmet, amit a múltkor az egyik magyar kereskedelmi TV híradójában hallottam: az Independent című angol lap, ami eddig a marihuána legalizálásáért küzdött erőteljesen, megjelentett egy cikket, melyben egy tanulmányra hivatkozva bizonyítottnak látják a skizofrénia és marihuánafogyasztás közti kapcsolatot.

Azért írom e sorokat, mert személyesen érintett vagyok. Igen, füveztem. Igen, nem tudtam mivel jár. Igen, kialakult nálam is a skizofrénia. Utólag nekem is mondták. Igen, tünetmentes lehet az ember tőle, de az agy biokémiája véglegesen felborul. Ennek a lehetőségét is vállalod, amikor füvezel. A Te döntésed, csak tudd mivel játszol!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top