A teafaolaj ezer csodája

2011. 06. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Örökzöld, hamvas leveleivel, gazdagon nyíló virágaival már a puszta látványa is feltűnést kelt, de ha az ember kicsivel többet is megtud róla, garantáltan elámul. A teafa leveleiből készült gyógyító esszencia felhasználási területe ugyanis szinte végtelen!

Honnan hová?

Az 1770-es években James Cook kapitány és legénysége figyelt fel a különleges növényre, mellyel az ausztrál őslakosok számtalan betegséget gyógyítottak külsőleg és belsőleg egyaránt, ráadásul érdekes söritalok és hűsítő teák készítéséhez is alkalmazták. Mivel ismerjük az angolok teaimádatát, csakhamar ők is rákaptak a levelek főzetére, melyet tea helyett fogyasztottak. Innen ered a tea tree vagy magyarul teafa elnevezés is.

A teafaolaj gyógyhatását az 1920-as években klinikai kísérletekkel is bizonyították, amiket egy ausztrál vegyész végzett. Az eredmények messze túlmutattak a várakozásokon. A II. világháborúban katonák sebeinek kezelésére alkalmazták, de az 1940-ben megjelent penicillin szinte teljes mértékben kiszorította a gyógyászatból. Napjainkban ismét kezd reflektorfénybe kerülni, és egyre több helyen ismerik el ismét csodatévő hatását.

Mikor mire?

A teafa leveleiből vízgőz desztillációval nyernek tiszta olajat, melynek egy kilogrammjához 70 kg friss növényt használnak fel. Már az ausztrál őslakosok is alkalmazták légzőszervi, meghűléses betegségek kezelésére, láz csillapítására, izomfájdalmakra, bőrbetegségekre, sőt szemproblémákra is, a hosszú évek során azonban a lista még inkább bővült.

Mivel antiszeptikus hatású, elpusztítja a gombákat, baktériumokat és vírusokat, így általános fertőtlenítőszernek is kiváló. A háziasszonyok gyakran alkalmazzák takarításhoz az erős vegyszerek helyett, de akár a mosószerbe cseppentve ruhák fertőtlenítéséhez is.

A nőgyógyászati betegségek gyógyításában hatalmas szerepe van, hiszen nagy hatásfokkal gyógyítja a hüvelygombát, húgyúti fertőzéseket. Ülőfürdőként alkalmazva 6-8 cseppet kell adagolni a fürdővízhez. Lehetőség szerint első körben valamilyen vivőanyagba elegyítsük el az olajat, mely lehet egy kávéskanálnyi méz vagy tejszín.

Meghűléses megbetegedések, köhögés esetén a teafaolajat inhaláláshoz és gargalizáláshoz is alkalmazhatjuk. Előbbi esetben két liter forró vízbe 10 cseppet, utóbbi esetben pedig egy melegvízzel telt pohárba 5-10 cseppet adagoljunk. Fülfájdalomnál közvetlenül a fülbe is cseppenthető.

Fogínygyulladás kezelésekor a fogínyt közvetlenül is bekenhetjük az olajjal, azonban azt vegyük figyelembe, hogy így alkalmazva nem kifejezetten jóízű. Ha mindenképpen szeretnénk alkalmazni a gyulladt terület kezelésére, akkor a gargalizálást javasoljuk.

A különböző bőrbetegségek (herpesz, ekcéma, sömör, kiütés), illetve bőrt ért irritációk, sérülések (horzsolás, vágott seb, rovarcsípés, napégés) kezelésekor a tiszta olajos bedörzsölést célszerű használni. Bár sokan ódzkodnak attól, hogy a bőrsérülések fertőtlenítésére közvetlenül felkenjék, ezt mégis nyugodtan megtehetik. A seb nem ég tőle, sem a szöveteket, sem a nyálkahártyát nem károsítja még töményen alkalmazva sem.

Az alkalmazási területek teljesség igénye nélkül összeállított  listája a végtelenségig sorolható, sokan kreativitásuknak köszönhetően még ezt is tovább tudják bővíteni. Manapság az olajhoz szinte bármelyik gyógynövényboltban, drogériában hozzá lehet jutni, így érdemes bátran alkalmazni. Vásárlásakor azonban arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy 100 százalékos tisztaságú, jó minőségű teafaolajat válasszunk, az olcsóbb, nem teljes tisztaságú variációkat inkább párologtatáshoz, esetleg rovarriasztáshoz használhatjuk fel.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top