A tejártalom

2008. 12. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A tejártalmat a fehérje és a szénhidrát helytelen aránya okozza. A csecsemő táplálékában akkor helyes a fehérje- és szénhidrátarány, ha az utóbbi mennyisége ötször annyi, mint az előbbié. Ha a szénhidrát mennyisége ennél jóval kevesebb, akkor az anyagcserében különböző rendellenességek mutatkoznak, s ennek eredményeképpen kialakulhat az úgynevezett tejártalom.

A tejártalom kialakulásakor a súlygyarapodás lelassul, majd megáll, a csecsemő sápadt, kedvetlen lesz. Vizelete feltűnően ammónia szagú, a végbéltájék felmaródik, nehezen gyógyuló hámhiányok (úgynevezett ammóniákos kiütések) keletkeznek. Gyakran éppen ez a makacs, helyi kezeléssel rendbe nem hozható bőrelváltozás az a panasz, amellyel az anya orvoshoz fordul. A széklet is megváltozik, egyre keményebb lesz, annyira, hogy legurul a pelenkáról, a színe, pedig világos szürkés, olyan, mintha nem volna benne epefesték. Pedig van, csak a tejtúltáplálás miatti rothadás annak zöld színét fehérre változtatja.

Ha beavatkozás nem történik, a csecsemő fogy, ellenálló képessége csökken. Ilyenkor könnyen kap fertőzést, elsősorban bőrgennyesedést.

A tejártalom kezelése a táplálék hibás összetételének megváltoztatásából áll: tehát annyi fehérjét adjunk, amennyi a csecsemő korának megfelel. A súlygörbe kezdetben lassan, majd gyorsan emelkedik, a széklet puhábbá, színesebbé válik, a vizelet elveszíti szúrós szagát, és a bőr gyógyul.

A legjobb azonban az anyatej! Tökéletes arányban tartalmazza a szükséges fehérjét és szénhidrátot. Az anyatejtől elválasztott csecsemő étkezésénél ezt a gyerekorvos segítségével pontosan ki kell alakítani a szénhidrát és a fehérje (különösen a tejfehérje) megfelelő arányát. Tehéntejet egy éves koráig ne adjunk gyerekünknek, mert kevés benne a vas, az A és a D-vitamin, és olyan enzimeket tartalmaz, amelyektől könnyen tejérzékenység alakulhat ki. A legújabb orvosi vélemények szerint legideálisabb, ha két éves koráig a reggeli és az esti tej helyett korának megfelelő tápszert kap a kicsi. A főzéshez tizenkét hónapos kortól használhatunk tehéntejet.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top