A téli depresszió 7 jele

2010. 10. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindenki kissé levertebb ősszel, ahogy a napok egyre rövidebbek és hidegebbek lesznek. Néhányan azonban súlyosabb betegség, a SAD (Seasonal Affective Disorder – szezonális hangluatzavar) tüneteit mutatják. Ez már több mint egyszerű rosszkedv, maga a szervezet egyensúlya borul fel ilyenkor. A napfény hiánya a szerotonin gyorsabb lebomlását okozza. A szerotonin egyfajta átvivő anyag az agyi idegsejtek között, melynek hiánya felelős a depresszió kialakulásáért is. Íme, hét tünet, amellyel idejekorán felismerhetjük, ha téli depresszió kerülget minket:

1. Szomorúság.

Mivel a SAD a depresszió egy fajtája, a legfőbb jellemzőik azonosak. Ilyen a szomorúság, a reményvesztettség érzése és csökkenő érdeklődés olyan tevékenységek iránt, amelyeket egyébként élvezetesnek tartunk.

2. Álmosság és kimerültség.

A téli depresszióban szenvedők gyakran úgy érzik, hogy több alvásra van szükségük – sokkal többre. Egy vizsgálat adatai szerint a SAD-ban szenvedők nyaranta átlag 7,5 órát alszanak, ősszel és tavasszal 8,5 órát, télen viszont majdnem tízet, de a több alvástól általában nem lesznek kipihentebbek. A téli depresszió okozhat más alvási rendellenességeket, akár álmatlanságot is.

3. Ingerlékenység.

Ezt a tünetet gyakran nem fedezik fel, egyszerűen a depressziós vagy SAD beteg jellemének tudják be. A szezonális depresszióban szenvedők hajlamosabbak dühkitörésekre, mint akik állandó depressziós tüneteket mutatnak.

4. Megnövekedett étvágy.

Ez is a lehet nem szezonális depressziós tünet. A SAD betegek 75%-a jelezte, hogy nagyobb az étvágya a hidegebb és borongósabb hónapokban. A szerotonin-szint az étvágy szabályzásával is kapcsolatban van. Időlegesen segít a beteg hangulatán, ha enged a falánkságnak, de mivel nincs kontroll az étvágya fölött, könnyen vezethet túlsúlyhoz.

5. Szénhidrátéhség.

Nem egyszerűen az étvágyról szól, a szezonális depresszió a benne szenvedők elmondása szerint külön erős vágyat okoz szénhidrátok bevitelére (leginkább tésztafélék formájában).

6. Koncentrációs zavar.

Az időszakos depresszió gátolja az agyi működések egy részét, mint a koncentráció, a beszédkészség és a memória.

7. Csökkenő szexuális vágy.

A depresszió természetesen együtt jár azzal, hogy a betegek nem érzik magukat szexuálisan vonzónak. De ez csak azok között érvényes, akik ezt a szezonális zavart ősszel vagy télen élik át. Ritkábban fordul elő, hogy valaki tavasszal és nyáron esik időszakos depresszióba. Az ő esetükben ez a tünet az ellenkezőjére fordul és megnövekedett szexuális vágyat okoz.

Ilyenkor a legtanácsosabb, ha megpróbáljuk megtalálni az ősz és a tél „szebbik” oldalát. Kipróbálunk néhány téli sportot vagy nagyobb sétákat teszünk az őszi délutánokon egy közeli parkban. Ezen kívül az orvosok egybehangzó véleménye szerint – az édes szájúak nagy örömére- a csokoládé és a banán fogyasztása jelenthet még megoldást, persze csak mértékkel, mert a túl sok szénhidrát hízáshoz vezethet. Ha viszont úgy érezzük, hogy a tünetek elhatalmasodnak rajtunk és már nem tudjuk otthoni praktikákkal kezelni, érdemes háziorvoshoz fordulni, nehogy tartóssá váljon a depresszív időszak.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top