A természetgyógyász javaslatai 2.

2010. 05. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kötőhártya-gyulladás gyanúja esetén…

Kerülj el mindent, ami a szemedet izgatni tudná. Nyáron vegyél fel jó minőségű napszemüveget. Ha viszket a szemed vagy bevörösödött, akkor nyugtatóan fog hatni rá, ha egy hideg vízbe mártott gézlappal betakarod, és lefekszel fél órára. Lehetőleg zuhanyozáskor kerüld el, hogy megmosd a szemed, inkább kamillateával tisztítsd. Ha a szemgyulladásod két-három nap alatt nem múlik el, mindenképpen keresd fel a szemorvost.

Lehetséges, hogy epeproblémád van?

Ha görcsöl a hasad, tegyél rá meleg vízzel telt palackot vagy melegvizes borogatást. Ez csökkenti a fájdalmat. Ahhoz, hogy meg tudd előzni az epekő képződését, mindenképpen át kellene alakítanod az étkezésedet. Egyél zsírszegény ételeket, mellőzd a koleszterint. Legjobb, ha hidegen sajtolt növényi olajokat használsz. Nagyon hasznos lenne, ha több articsókát, retket, pitypangot is fogyasztanál. Ha arra gyanakszol, hogy valamilyen fertőzésed van, azonnal fordulj orvoshoz, mert a forró vizes palack ilyenkor már nem segít a fájdalmak ellen.

Nagyon hasznos a talpmasszázs!

Alapvetően majdnem minden betegséget lehet a láb reflex zónáinak masszírozásával kezelni. Különösen jó eredményeket a következő egészségügyi problémáknál érhetünk el: idegi zavarok, feszültség, hátfájás, álmatlanság, migrén, menstruációs panaszok . A masszázs többek között a keringést és a veseműködést is segíti.

Fáj a tarkód?

A tarkófájásnak különböző okai lehetnek. Legtöbbször a nyak merevsége okozza. A tarkófájást megelőzheted, ha rendszeresen gerinctornát végzel.  Ha nagyon fáj már, akkor egészen biztosan segít egy forró, rozmaringos vagy árnikás borogatás.  Egy speciális lazító technikát is meg kellene tanulnod egyik gyógytornásztól, a hátizomzat számára különösen hasznos lehet ez krónikus panaszok esetén.

Ha gyakran vérzik az orrod

Az orrvérzés megelőzésénél arra kell ügyelned, hogy az orr nyálkahártyáid ne száradjanak ki. A fűtött helyiségeket ezért mindig megfelelően párásítani kell. Erős orrvérzésnél a fejedet hajtsd előre, és az orrod első részét a hüvelyk és a mutató ujjad között erősen nyomd össze. Ezzel egyidőben tegyél a nyakszirtedre hideg vizes borogatást vagy jeget. Mindenesetre jobb a kiváltó okot egy orvossal megvizsgáltatnod.

Ha azokon a bizonyos napokon nagyon fáj a hasad

Kamilla cseppekkel gyorsan úrrá tudsz lenni a menstruációs fájdalmakon. Önts egy jól zárható üvegbe két és fél deciliter brandyt és egy evőkanál szárított kamillavirágot.  Ezt a keveréket hagyd 14 napig ázni, és tárold lehetőleg hűvös és sötét helyen. Szűrd át a folyadékot, és az aktuális napokon, étkezés után 20 cseppet vegyél be ebből.

Hogyan erősíthetjük a bélflóránkat?

Egy károsodott bélflóra kiváltó oka lehet a helytelen étkezés is, a túl kevés ballaszt anyag, az élelmiszerekben található tartósítószerek, de a gyógyszerek is, mint pl. az antibiotikumok. A megzavart bélflórát ismét rendbe tudjuk hozni, ha bio-joghurtot fogyasztunk és tejsavat tartalmazó ételeket, pl. tejsavót hosszabb időszakon át . Álljunk át ballasztanyagban gazdag étrendre, fogyasszunk sokkal több gyümölcsöt, főzeléket, búzacsírát és több kölest tartalmazó ételt.

Ha a száraz, meleg széltől fáj a fejed

Cseppents 5 csepp levendulaolajat egy darab kockacukorra, és engedd a szádban lassan felolvadni.

Ha görcsöl a vádlid

Ha görcsöl a vádlid, akkor húzd óvatosan felfelé a lábfejedet. Ha sokszor kínoz ilyen görcs, feltétlenül kérd meg háziorvosodat, készítsetek egy ásványi anyagokra vonatkozó vérvizsgálatot. Használ még lábgörcsök esetén, ha egy jéghideg vízzel átitatott kendőt kötsz a térdhajlatodba. Átmenetileg használ a kinint tartalmazó gyógyszer, a kalcium, és a magnézium. Idősebb embereknél jót tehet egy B-vitamin kúra.

Mit tehetünk a renyhe bélmozgás ellen?

Készítsünk teát kamillából, mentából egyenlő arányban. Hagyjunk egy pohár vizet éjszaka állni, és reggeli előtt éhgyomorra igyuk meg. Nyomjunk ki egy fokhagyma gerezdet, a levét és a tört húsát keverjük el egy pohár langyos vízzel, és egy hajtásra igyuk ki. Gondoskodjunk arról, hogy elegendő ballasztanyagot fogyasszunk, ezek felélénkítik a bélmozgást.

-Németh Ágnes-

$$6127$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top