A természetgyógyász válaszol

2010. 06. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Milyen természetes módszerek segítenek a szénanátha ellen?

Bodzavirág vagy borsmenta tea és cickafark teát igyunk és együnk C-vitamint. Az allergiák esetén legtöbb esetben elsavasodás tapasztalható, bázisban gazdag ételeket kellene fogyasztanunk, ezzel enyhíthetjük a tüneteket. Mézzel is erősíthetjük az immunrendszerünket. Hosszútávon egy megelőző akupunktúra kezelés is segíthet, főleg ősszel.

Hogyan ehetünk húsban szegényen?

Mértékkel élvezve mindenekelőtt a pulyka-, csirke-, bárány- és marhahús egészséges, mert sok magas értékű fehérjét tartalmaz. A kolbászfélékben lévő rejtett zsírt mellőzzük inkább. Egészséges húsétel a hal. Fehérjében gazdag köretnek alkalmas a tofu, birkasajt vagy tojás. A bio boltokban kapható szójakolbász , zöldség fasírt vagy a zöldség roládok szintén ízletes „húspótlék” lehet. A friss gyógyfüvek és az ízben intenzív fűszerek a hús nélküli ételeket élvezetesebbé teszik. Egy változatos kombináció a friss szezonzöldségekből megkönnyíti a húsról való lemondást.

Mit tehetünk, ha lassú az emésztésünk?

Akut panaszok esetén lazító technikákat alkalmazhatunk, ilyen pl. a jóga. A regenerációhoz orvosi felügyelet alatt egy béltisztítás is jót tehet. Emésztést segítő gyógyfű az ánizs, bazsalikom, gyömbér, édeskömény, kamilla, köménymag, rozmaring, zsálya és kakukkfű. A jobb emésztéshez a következő teát fogyaszthatod: egy teáskanál borsmenta, egy teáskanál ezerjófű két deciliter vízzel leforrázva.

Milyen gyógynövények segítenek a fogínygyulladás esetén?

Csöpögtess szegfűolajat vagy teafaolajat egy fülpiszkálóra, és ezzel ecseteld a foghúst. A szájöblítéshez használj teafa olajat vagy propoliszt – öt cseppet egy pohár langyos vízbe – A következő teát is használhatod öblögetéshez: 30 gramm szederlevél, 20 gramm zsálya, 20 gramm mályva és 20 gramm rozmaring teát keverj össze. Ebből 3 evőkanál teát főzz fel fél liter vízbe, és naponta többször öblögesd ki a szájadat ezzel a teával. A cédrusolaj is sokat segíthet.

Hogyan grillezzünk helyesen és egészségesen?

Csak alkalmanként és ne naponta grillezzünk. Ügyeljünk arra, hogy ne keletkezzen túl sok füst, amikor meggyújtjuk a faszenet. Fektessünk alufóliát a grillre, hogy ne csöpögjön zsír a parázsra. A húst mindenképpen sütés után sózzuk, különben túl sok levet veszít, és a grillezés folyamán ne szurkáljuk a húst villával. Grillezzünk még hagymát,  paradicsomot, padlizsánt, paprikadarabokat vagy kukoricacsöveket. Süssünk krumplit fóliában, illetve tegyünk kemény sajtot és gombát is a grillre.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top