A zsíros bőr és kezelése

2008. 11. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nincs egyszerű dolga annak, aki a zsíros bőrét elfogadhatóvá szeretné tenni. Bár milyen nehézkes is a kezelés, és bármenyire is furcsán hangzik, a zsíros bőrnek óriási előnyei vannak!  Hiszen kevésbé érzékeny, ami többek között azt jelenti, hogy a többlet zsír miatt nehezebben ráncosodik.

Gyors bőrteszt:

- Gyakran fénylik az arcod? - Vannak bőrödön pattanások, miteszerek? - Tág pórusúnak látod a bőröd? - Bőröd kevésbé érzékeny a hidegre, melegre?

Ha ezekre mind igen a válaszod, akkor bizony zsíros a bőröd.

A bőséges zsírtermelődés, jó minőségű védőréteget képez, ami kevés nedvesség elpárolgását teszi lehetővé. Ugyanakkor ellenállóvá teszi a bőrt a kívülről érkező káros hatások ellen, valamint megnehezíti bejutásukat a bőr alá. A kor előrehaladtával a bőr nem marad mindig ugyan olyan  zsíros, mint  fiatalkorban. A huszadik életév környékére kevert bőrtípussá alakul, amely csak az úgynevezett T-zónában - a homlokon, az orr és az áll vonalában - zsírosodik, az arc két oldala nem fényesedik, és nem is pattanásos.   A faggyúmirigyek receptorai, amelyek a hormonokból érkező üzenetet átveszik, és fokozott munkába kezdenek. A receptorok az egészen normális hormonüzenetekre is reagálhatnak erősebben vagy kevésbé erősen. Intenzitásuk az egyén hajlamától függ. A legtökéletesebb arcápolás sem képes megváltoztatni ezt az öröklött programot, de fokozatosan csökkenteni lehet a zsíros fényt, a mitesszeresedést, finomítani a pórusokat.  

A zsíros bőr kezelése: Esténként tisztítsd le alaposan az arcodat, hiszen a bőséges zsiradékot el kell távolítani, mert a zsiradékban baktériumok, porszemcsék tapadhatnak meg. Ezek táptalajt szolgáltatnak a különböző gyulladásos elváltozásoknak. Olyan arctejet, lemosót vásárolj, amelyek jól tisztítják, frissítik a bőrt, oldják a zsírt, de nem szárítanak. Az arctej után törüld át a zsírosodó részeket pórusösszehúzó tonikkal. Tisztítás után hidratáló krémet, vagy melegben hidratáló arcvizeket is használhatunk, amelyek alkoholt is tartalmazhatnak.

Reggelente ugyanúgy tisztítsuk a bőrt, mint este, mert reggelre bezsírosodik, a pórusok eltömődnek. Hetente egyszer- kétszer használjunk bőrradírt is, ezzel jobban leoldjuk a felszíni hámréteget, és a radírozás után jobban szellőzik a bőrünk.

A külső ápolás mellett fordítsunk elegendő figyelmet a megfelelő táplálkozásra, a rendszeres testmozgásra is. Fontos, hogy naponta legalább két-három liter folyadékot igyunk, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy a nyirokrendszeren keresztül kiürülhessenek a szervezetben felhalmozódott méreganyagok. A magas vitamintartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása is segít a zsíros bőr ápolásában.

Kapcsolódó anyagok:

$$1795$$

$$1720$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top