Adj egy órát a Földnek!

2011. 03. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A cél nem kisebb, mint az, hogy megállítsuk bolygónk pusztulását, és hogy idővel a mainál sokkal élhetőbbé tegyük. Lehetséges ez? Talán. Ha meg se próbáljuk, esélyünk sincs. Ám ha minél többen munkálkodunk rajta, akkor még ott a reménysugár. Ahhoz pedig, hogy tudatosodjon bennünk, hogy a Földért tenni kell, és ez be is épüljön a mindennapjainkba, elengedhetetlenek a figyelemfelhívó kampányok, mint amilyen az Ausztráliából indult Föld Órája is.

 

A kezdeményezés keretén belül arra kérik a magánszemélyeket, vállalkozásokat, hogy március utolsó szombatján egy órára kapcsoljanak le minden nélkülözhető elektromos berendezést. A The Sydney Morning Herald és a WWF (World Wide Fund for Nature) által életre hívott, és 2008-tól nemzetközivé vált Föld Órája megmozduláshoz tavaly már 126 ország csatlakozott. Emellett az olyan nevezetességek, mint a Big Ben, az Empire State Building, az Eiffel torony és a Sydney Operaház is elsötétültek, hiszen ez a Föld Órája lényege - 60 percen keresztül mellőzni az elektromosságot.

Magyarország igazán büszke lehet magára, hiszen a WWF hazai adatai szerint 2010-ben 150 ezer háztartás és 140 település csatlakozott az akcióhoz, a korábbi évekhez képest minden rekordot megdöntve.

Habár hazánk tavalyi teljesítménye az akcióban igazán dicséretes, sajnos még van mit fejlődnünk a környezetvédelem terén. Kérdésünkre, miszerint a magyar lakosság mennyire nyitott a környezettudatos életmódra a fejlett nyugat-európai országokhoz viszonyítva a WWF magyarországi képviseletétől megtudtuk, hogy bőven van még mit behoznunk. Az azonban mindenképpen pozitív, hogy az adataik szerint a 18-49 éves városi lakosságnak csupán a 3%-a vélekedik úgy, hogy nem hiszi, bármit is tudna tenni környezetünk védelméért, és ezért nem is foglalkozik vele. A döntő többség azonban igenis igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, még akkor is, ha úgy véli, a személyes igyekezetnél többre van szükség.

Összességében tehát elmondható, hogy a többségünk igenis törekszik a környezet óvására, arra, hogy minél kevesebb kárt tegyen benne, és így már jelentős eredményeket is el lehet érni hosszú távon, hiszen tudjuk: egységben az erő.

Föld Órája 2011, Magyarország Föld Órája a Facebookon WWF Magyarország - ahol még több információ található a környezettudatos életmóddal kapcso- latban, akár hírlevél formájában is. Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz!  


Szerző

donna.hu



Scroll to Top