Van okunk félni?

2011. 03. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Néhány nappal ezelőtt a radioaktív felhő elérte Európát, ma pedig már arról lehetett hallani a hírekben, hogy a széliránynak köszönhetően hozzánk is megérkezhet. A szakértők igyekeznek megnyugtatni az embereket: nincs mitől félni, a fukusimai katasztrófa során a levegőbe került szennyezés nem lesz hatással mindennapi életünkre, de a radioaktív tengervízről és sugárfertőzött zöldségekről szóló híradások miatt nagy a bizonytalanság.

Tömegesen vásároljuk fel a gyógyszertárak jódkészletét, a multik által kínált import zöldséget pedig ráncolt homlokkal vizsgáljuk, vajon felfedezhető-e rajta bármi jele a sugárszennyezésnek. Utánajártunk, van-e valós ok a félelemre.

Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse arra hívja fel figyelmünket, hogy van valós ok a félelemre, de nem abban az értelemben, ahogy az átlag ember gondolja.

"Nem fenyeget a 86-os eseményekhez hasonló óriási területeken megjelenő radioaktív elszennyeződés. A legrosszabb forgatókönyv már egyre kevésbé valószínű. A francia szakhatóság mostani becslése szerint a csernobili sugárzás egytizede került ki a fukusimai atomerőmű sérült reaktoraiból." - válaszolja kérdésünkre. Amellett, hogy hivatalos álláspontjuk szerint az atomerőművek mindig és mindenkor veszélyforrást jelentenek, Rohonyi Péter leszögezi, a japán baleset nem jelent veszélyt hazánkra nézve. "Nem kell, sőt kifejezetten nem ajánlott jódot bevenni, hiszen sok káros hatása lehet. Elővigyázatossági okokból egy darabig – de lehet, hogy évekig, sőt, hosszabban – nem szabad japán élelmiszereket fogyasztani, illetve csak akkor, ha megbizonyosodtunk arról, hogy a megfelelő sugárzásbiztonsági ellenőrzéseken átestek."

Az ÁNTSZ is hasonló tanácsokkal lát el minket:

Nincs veszélyben a magyar lakosság, az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet munkatársai folyamatosan mérik a sugárszennyezettség mértékét, de az eddig végzett mérések eredményei kivétel nélkül a normál tartomány határain belül voltak.

A Sugárbiológiai Intézet honlapján megjelent tájékoztatásban azt is leszögezik, "a napi jódszükséglet mintegy ezerszeresét tartalmazó jódtabletták aktuális felvásárlása ésszerűtlen, a bevételük pedig teljességgel indokolatlan, sőt veszélyes lehet!" A jódtabletták használatára még a már említett csernobili katasztrófa kapcsán sem volt szükség, pedig akkor hazánkban is mérhető volt a radioaktivitás, levegőben és élelmiszerekben egyaránt, de még akkor sem volt olyan mértékű a szennyezettség, ami ezt indokolttá tette volna - írják.

Telefonos megkeresésünkre az intézet lakossági ügyekkel foglalkozó osztálya elmondta, nincs ok az aggodalomra az élelmiszereket illetően sem. Ugyan nincs arra vonatkozó kormányrendelet, hogy vizsgálni kellene azokat, az országban kapható japán élelmiszerek nagy valószínűséggel még a katasztrófa előtt érkeztek, így nem áll fenn a veszély, hogy szennyezettek lennének. Emellett maga a japán kormány, de az érintett országok is mind korlátozzák az importot abból a térségből, így elvileg nem kerülhet a boltok polcaira az egészségre káros áru.

 Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz! 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top