Aggasztó jelek...

2009. 10. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Eleinte csak azt vehetjük észre, hogy megváltozik a viselkedése, romlanak az iskolában a jegyei, és gyakran be sem megy az órákra. A fizikai tünetek kezdeti jeleit szinte mindenki ismeri: abnormálisra kitágult, vagy összeszűkült pupillák, és mértéktelen vízivás, főleg éjjel.

Észre kell vennünk azt is, ha gyerekünk hirtelen elhanyagolja magát, ritkábban tisztálkodik, és nem zavarja, ha piszkos a farmerja. Ha magához képest izzadékonyabb lesz, ha képtelen a koncentrálásra, ha gyakran van hányásos betegsége, ha sűrűn panaszkodik hasfájásra, ingerlékeny és agresszív lesz, akkor elképzelhető, hogy nem csupán kipróbálta a drogot, hanem életének részévé is vált.

Ha legféltettebb kincsünk „elhagyja, elveszíti” értékeit, mint óra, telefon, mp3 lejátszó, ha a mi pénztárcánkból is eltünedeznek a bankjegyek, esetleg tűszúrásokat fedezünk fel a karján, vagy a lábujjai között, sajnos biztosak lehetünk abban, hogy gyerekünk drogfogyasztó. A kapszulák, tabletták, porok, gyanús zacskók, és a tipikus drogos kellékek: kanalak, fecskendők, pipák, füstös műanyag csövek felbukkanása azt jelzi, hogy életének mindennapi kellékévé vált a kábítószer.

A tünetek egy része természetesen jelentheti csupán a serdülőkor megérkezését, egy szerelmi csalódást, vagy bármilyen iskolai konfliktust is, de ha a fenti jelenségeket észrevesszük gyerekünkön, semmiképpen ne dugjuk homokba a fejünket, ne odázzuk el a riasztó jelek kódolását, rá kell jönnünk, mi okozza a felbukkanásukat, ez a mi felelősségünk!

A legrosszabb amit ilyenkor tehetünk, hogy vádoljuk, bántjuk, fenyegetjük, eltaszítjuk bajba került gyerekünket. Éppen ellenkezőleg: mi vagyunk az egyetlen, aki megmentheti őt! Kesereghetünk azon, hogy mi vagyunk az oka az egésznek, bárcsak jobb szülők lettünk volna, azonban ez nem szoktatja le őt a drogról. Ha igazán segíteni szeretnénk, felejtsük el az erőszakot és a kényszert, nézzünk szembe a problémával, és legyünk nagyon nagyon bátrak!

Ha úgy érzed nincs elég erőd a harchoz, keresd fel a Narconon alapítványt ahol segítenek neked. Az alapítvány Szülői Klubot is szervez, amely azért jött létre, hogy segítsen a szülőknek ésszerű elvekkel, és a gyakorlatban jól, s azonnal alkalmazható módszerekkel úgy, hogy a gyerekük önálló, és küzdőképes felnőtté válhasson. A klubfoglalkozások témája nem csupán a drog, fő elve az, hogy a gyermek alapvetően jó. A nevelésnek a benne rejlő képességek kibontakoztatására kell törekednie. A család egy támogató közösség, ahol biztonságban lehet megtanulni, és kipróbálni a felnőtt élet alapjait.

Ezek mellett az alapítvány ingyenes előadásokat tart a drogok valódi hatásairól, hogy a szülők maguk is át tudják adni, hogy hogyan hat a drog az ember testére gondolkodására és a személyiségére. Bemutató előadásaikra sok szeretettel várják a szülőket, és gyermekeiket egyaránt.

Helyszíne VII kerület Nagy Diófa u. 7 I. emelet Előadás időpont: 2009. 11. 04.szerda 17:00 órai kezdettel (későbbi előadások, valamint a szülői klubok időpontjai a weblapon megtalálható).

www.narconon.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top